Mahkemeden 5 büyük zincir marketlerine 2'nci kez ret!

Rekabet Kurumu'nun zincir marketlere 'rekabet ihlali' soruşturmasında 2.7 milyar lira ceza kesilen 5 zincir market ile 1 tedarikçi, verilen kararı mahkemeye taşıyıp, yürütmenin durdurulması için açtıkları dava reddedilmişti. Verilen ret kararını üst mahkemeye götüren zincir marketlerden 4'ünün itirazı, Ankara Bölge İdare Mahkemesi 8'inci İdari Dava Dairesi tarafından reddedildi.

16.08.2022-14:08 - (Son Güncelleme: 16.08.2022-16:43)

Koronavirüs salgını sürecinde fiyat davranışlarının incelenmesine yönelik zincir market ve tedarikçi firmalar için başlatılan soruşturma tamamlanmış ve yapılan inceleme ve tespitler sonucunda ihlalleri tespit edilen 5 zincir market ve 1 tedarikçiye 2.7 milyar TL'lik ceza verildi. Verilen cezanın ardından kararı mahkemeye taşıyan Migros Ticaret Anonim Şirketi, Carrefoursa Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi Anonim Şirketi, Bim Birleşik Mağazalar Anonim Şirketi, Şok Marketler Tic. Aş., Yeni Mağazacılık A.Ş. (A101) ve Savola Gıda Sanayi Ticaret Anonim Şirketleri yürütmenin durdurulmasını talep etmiş fakat Ankara İdare Mahkemesi bu talebin reddine karar verdi.

Neler yaşanmıştı?

Neler yaşanmıştı?

Rekabet Kurulu, BİM Birleşik Mağazalar AŞ, CarrefourSA, Migros, Savola Gıda, ŞOK Marketler ve Yeni Mağazacılık AŞ'ye (A 101) haksız rekabet gerekçesiyle yaklaşık 2,7 milyar liralık idari para cezası kesmişti. Ceza kesildikten sonra şirketler hukuki süreci başlatmıştı. Rekabet Kurulu'nun gerekçeli kararında, BİM Birleşik Mağazalar AŞ, CarrefourSA, Migros, Savola Gıda, ŞOK Marketler ve Yeni Mağazacılık AŞ'ye (A 101) arasında doğrudan veya dolaylı temaslar yolu ile fiyatların ve fiyat geçişlerinin koordinasyonunun sağlandığı, yine doğrudan veya ortak tedarikçiler aracılığı ile geleceğe dönük fiyatlar, fiyat geçiş tarihleri, kampanyalar ve dönemsel aktiviteler gibi rekabete hassas bilgilerin paylaşıldığı, fiyat indirimine giden veya pazar genelinde fiyatların arttığı dönemde henüz fiyat artışı yapmayan teşebbüslerin fiyatlarına tedarikçiler aracılığı ile müdahale edilmek sureti ile söz konusu olan fiyatların tüketicilerin aleyhine yükseltilmesinin sağlandığı yönünde tespitler olduğu belirtilmişti. 

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal