Lübnan'da Olaylar Durulmak Bilmiyor! Protestocular Siyasilerin Evlerine Yürüdü

Lübnan'da doların karaborsada 16 bin Lübnan lirasından saatler içinde 18 bin liraya ortalığı yangın yerine çevirdi. Protestocular milletvekillerinin evlerine yürüdü.

28.06.2021-10:10 - (Son Güncelleme: 28.06.2021-10:14) Lübnan'da Olaylar Durulmak Bilmiyor! Protestocular Siyasilerin Evlerine Yürüdü

Lübnan’da ekonomik kriz protesto çıkmasına neden oldu. Merkez Bankasının resmi kuru 1500'de kaldığı halde karaborsada bugünden itibaren 1 ABD doları, 18 bin Lübnan lirası üzerinden işlem gördü. Hem mali hem ekonomik krizin yaşandığı 17 Ekim 2019 senesinin ardından karaborsada dolar karşısında hızla değer kaybeden yerel para biriminin 18 bin liradan işlem görmesi başkent Beyrut'un yanı sıra kuzey, güney ve doğudaki kentlerde tepkiyle karşılandı. Gündüz saatlerinde ülkenin çeşitli bölgelerinde çöp konteynerleri ve ateşe verilen lastiklerle trafiğe kapatılan yollar, ordu tarafından müdahale edilerek kısa zamanda tekrar trafiğe açıldı. 

MİLLETVEKİLLERİNİN EVİNE VE MERKEZ BANKASI'NA DOĞRU YÜRÜYÜŞ YAPILDI

Söz konusu protestocular, bazı milletvekillerinin evine ve Merkez Bankası'na doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Lübnan'da yoksulluk ve işsizliğin en sıkı olduğu kuzeydeki Trablusşam şehrinin farklı bölgelerinde eylemler gerçekleştiren göstericiler, şehirde bulunan bazı milletvekilleri ile Merkez Bankası şubesinin önüne doğru yürüdü. Diğer yandan görgü tanıkları, şehirdeki bir milletvekilinin evi önünde meydana gelen gösteride ateş açılması sonucu yaralananlardan birinin durumun ağır olduğunu aktardı. Lübnan’da bulunan Merkez Bankası şubesinde yer alan bahçeye giren göstericiler, Lübnan ordusunun aldığı yoğun güvenlik önlemleri doğrultusunda binaya yaklaşamadı. Ülkenin resmi haber ajansı NNA'nın haberine göre, Trablusşam'daki bazı banka şubelerinin camları kırıldı. Buna bağlı olarak görgü tanıkları, Tramblusşam şehrinde gerçekleşen eylemlerde 2 el bombasının atılmasının ardından 2 askerin yaralandığını bildirdi. Diğer yandan Lübnan’ın başkenti Beyrut'ta bir araya helen bir grup protestocu da Ekonomi ve Ticaret Bakanı Raul Name'nin evi önünde sloganlar attı. Lübnan'da gıda, ilaç ve akaryakıt gibi temel ihtiyaç maddelerinin dolarla ithal edilmesi nedeniyle karaborsadaki kur, ülkede doğrudan hayat pahalılığına yol açıyor. 

ÜLKEDEKİ AKARYAKIT SORUNU 

Son 30 yılın en büyük ekonomik krizinin yaşandığı Lübnan'da devlet, günlük olarak tüketilen 12 milyon litre civarındaki akaryakıtı Merkez Bankası üzerinden yüzde 85 sübvanse ediyor. Lübnan’da haftalardır devam eden benzin krizi nedeniyle akaryakıt istasyonların çoğu kapalı dururken, açılanların önünde de uzun kuyruklar oluşmaya devam ediyor. Lübnan Enerji Bakanı Rimun Gacar, nisan ayında fiyat farkı nedeniyle benzinin Lübnan'dan yasa dışı yollarla Suriye'ye götürüldüğünü duyurmuştu. Ekonomi uzmanları ise Lübnan Merkez Bankası sübvansiyonu sürdüğü sürece Lübnan-Suriye sınırındaki akaryakıt kaçakçılığının durmayacağına dikkat çekiyor. 

LÜBNAN'DAKİ EKONOMİK VE SİYASİ DURUM 

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşıyor. Beyrut Limanı'nda Ağustos 2020'de meydana gelen büyük patlama Lübnan'daki ekonomik sıkıntıları artırdı ve yeni bir hükümet krizi doğurdu. Başbakan Hassan Diyab hükümeti, patlama sonrası gelen tepkiler üzerine 10 Ağustos 2020'de istifa etti ancak siyasi gruplar arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle ülkede aylardır yeni hükümet kurulamadı. Siyasi güçleri ve yöneticileri ülkedeki ekonomik krizin nedeni olarak gören halk, uzun yıllardır iktidarı paylaşan mezhepsel siyasi partilerin yer almadığı, teknokratlardan oluşan küçültülmüş bir hükümetin kurulmasını talep ediyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal