Londra Borsası tekrardan işleme açıldı, Nikel tekrardan düşük seyrediyor

Geçtiğimiz günlerde yaşanan tarihi sıkışmanın sonrasında borsada işleme kapatılan nikel işlemleri bugün Londra Metal Borsası'nda tekrardan başladı. Açılışta nikel kontratları gün içi limit olan yüzde 5 noktasında geriledi.

16.03.2022-11:37 - (Son Güncelleme: 16.03.2022-11:37) Londra Borsası tekrardan işleme açıldı, Nikel tekrardan düşük seyrediyor

Geçtiğimiz hafta enerji piyasalarındaki aşırı oynaklık borsaları derinden etkilemişti. Londra Borsası’nda nikel üzerinden yapılan işlemler durdurulurken fiyatlar dalgalı seyrediyordu. Tarihi oynaklık sırasında nikelde ortaya çıkan kaotik ortamın içerisinde kalan yatırımcıların bankalarla yaptığı anlaşmalar doğrultusunda işlemler yeniden başladı. 

Yüzde 5 seviyesinde düşüş yaşandı

LME, bugün tekrardan işleme açtığı nikel kontratlarındaki fiyatın, 8 Mart tarihinden önce yapılan son kapanışın yüzde 5 oranında aşağısına ya da yukarısına gitmeyecek. Söz konusu durumun yaşanma ihtimaline izin verilmeyecek.

LME, geçtiğimiz hafta tarihte bir ilke imza atmıştı. Borsa, salı günü nikel dışındaki temel metaller, alüminyum, bakır, çinko, kalay ve kurşun gibi maddelerin fiyatlarına ilk kez limit uygulamasında bulunmuş ve yüzde 15’ten fazla yukarı veya aşağı oynamasına izin vermemişti. 

Açıkta sıkışma piyasayı derinden vurmuştu

Geçtiğimiz hafta tarihe geçen açıkta sıkışma gelişmesinin ardından nikel fiyatları hızla artış göstermiş ve 100 bin dolar seviyesini geçmişti.

Dünyanın en büyük nikel üreticisi Tsingshan’ın patronu Xiang Guangda vadeli piyasalarda çok büyük pozisyonlar almıştı. Kaynaklara göre, en az iki büyük banka, yaşadıkları müşteri kayıpları gerekçesiyle kendi aralarında birçok toplantılar düzenledi. Söz konusu Çinli patronun yaklaşık 8 milyar dolar zararda olduğu ifade ediliyor.

Xiang'ın bankalarla yaptığı anlaşma daha fazla teminat tamamlama davetinin önüne geçerken, benzer bir açıkta sıkışma yaşanması riskini de azaltmış oluyor. Londra Metal Borsası da açıklamasında bu konunun altını çizdi.

Borsa geçtiğimiz hafta yaşanan dalgalanma ve oynaklığa benzer hareketleri önlemek için de aralarında günlük fiyat limiti de dahil olmak üzere birçok yeni önlem aldığını duyurdu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal