Avrupa'da metal piyasasında durum ne? Nikel fiyatları fırladı, işlemler durduruldu!

Londra nikel fiyatlarında bugünkü artış yüzde 100'ü geçerken ton başına fiyatlar da 100 bin dolar seviyelerinin üzerini gördü. Fiyatlarda meydana gelen aşırı yükseliş sonrası Londra Metal Borsası, nikel işlemlerini bugünlük askıya aldığını duyurdu. Bugün meydana gelen artışla birlikte son iki gün içinde nikel fiyatları 30 bin dolardan 100 bin dolara kadar çıktı. Yani nikelin fiyatı geçtiğimiz son iki günde yaklaşık 3,5 katına ulaştı.

08.03.2022-14:57 - (Son Güncelleme: 08.03.2022-15:04) Avrupa'da metal piyasasında durum ne? Nikel fiyatları fırladı, işlemler durduruldu!

Nikel fiyatlarında dün yaşanan yükseliş bugün de aynı şekilde devam edince Londra Metal Borsası'ndaki (LME) işlemler durduruldu. LME'de dün yüzde 90 yükselen en yakın vadeli nikel kontratları, bugün ton başına yüzde 100'lük artışla 100 bin doların üzerine çıktı. Nikel fiyatlarının geçen haftayı 30 bin doların hemen altında kapattığını da hatırlatmakta fayda var. 2021 yılını 20 bin dolar seviyelerinde tamamlayan nikel fiyatları, pandemi öncesinde ise 10 dolar sınırının altında işlem görüyordu. Bu bağlamda dünya genelinde tek bir soru hakim:

Nikel fiyatlarının yükselme sebebi ne?

Nikel başta olmak üzere tüm metal sektöründe artış gösteren fiyatların temel sebebi elbette Rusya'ya karşı artan yaptırımların tedarik endişelerini tetiklemesi olarak veriliyor. Bununla beraber meydana gelen yükselişlerde piyasalarda nadiren görülen ve özel bir durum olan “açıkta sıkışma” durumu da etkili oluyor. 

Avrupa'da metal piyasasında durum ne? Nikel fiyatları fırladı, işlemler durduruldu!

Açıkta sıkışma, yeterli arz olmaması sebebiyle fiyatların arttığı bir piyasada hisse senedi ve emtia vadeli işlem kontratlarında açığa satış stratejisinin yoğun kullanıldığı dönemlerde yaşanabiliyor. Bu durumda zarar eden yatırımcılar pozisyon kapattıklarında piyasalardaki arz da azalmış oluyor. Bu sarmal hem arzı azaltırken hem de fiyatların daha hızlı yükselmesine yol açıyor.  Fiyatlardaki artış o kadar hızlı gelişiyor ki Londra Metal Borsası dünyanın en büyük bankalarından China Construction Bank'a nikeldeki pozisyonları için teminat tamamlama duyurusunda bulundu.

Taleplerde görülen artış nikel depolarını boşalttı

Ukrayna'yı işgali sebebiyle birçok ülkenin peş peşine yaptırım uyguladığı Rusya, paslanmaz çelik ve elektrikli araç pillerinde kullanılan nikel ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu kendi başına sağlıyor. Artan talep sonrasında nikel stoklarında da sert düşüşler yaşanıyor. LME'ye kayıtlı depolardaki nikel stokları, 76 bin 830 tonla 2019'dan bu yana gördüğü en düşük seviyesinde.

Fiyatı artan tek metal nikel değil

LME'de çinko yüzde 10'dan fazla artarak 4 bin 520 dolar ile Aralık 2006'dan beri en yüksek seviyeye çıktı.  LME'de bakır yüzde 4 artarak 10 bin 580 dolar, alüminyum ise yüzde 5 civarı artış göstererek piyasalarda 3 bin 920 dolardan işlem görüyor. 

Çin'de paslanmaz çelik vadeli işlemleri, nikel fiyatlarının iki katından fazla artmasıyla yüzde 12'lik günlük limit rekoru kırdı. Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda Nisan vadeli paslanmaz çelik kontratı, gündüz işlemlerinde 22.125 yuan/ton (3.503,56 dolar) ile sona erdi. Kontrat, günlük limit oranında da aynı şekilde artış gösterdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal