Lipaz değerinin yükseldiği nasıl anlaşılır? Lipaz yüksekliği belirtileri ve tedavi yöntemi

Lipaz enzimi, pankreasın ürettiği ve ince bağırsağa saldığı bir enzimdir.Yapılan kan testleriyle, kişilerin lipaz seviyesinin normal ya da yüksek düzeyde olup olmadığı anlaşılabilir. Peki, lipaz değerinin yükseldiği nasıl anlaşılır? İşte, lipaz yüksekliği belirtileri ve tedavi yöntemi

24.06.2022-04:45 - (Son Güncelleme: 24.06.2022-04:45) Lipaz değerinin yükseldiği nasıl anlaşılır? Lipaz yüksekliği belirtileri ve tedavi yöntemi

Lipaz enzimi, vücutta üretilen yağ asitlerinin sindirilmesini ve vücuda parçalanarak dağılmasını sağlayan bir enzimdir. dağılır. Kişilerde lipaz seviyeleri normal ya da yüksel düzeyde olması ise kan testleriyle belirlenir. Kandaki lipaz enziminin yüksek seviyelerde olmasına tıp dilinde hiperlipidemi denir ve bu durum pankreasın yaşadığı bir soruna işaret eder.

Lipaz değerinin yükseldiği nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir?

Lipaz değerinin yükselmesinin nedenleri arasında safra kesesinde oluşan enflamasyon yada enfeksiyon olarak gösterilebilir.

Aynı zamanda pankreas kanserinin ve bazı mide hastalıklarının da lipaz değerinin yükselmesine neden olabilir. Böbrek yetmezliği, Trigliserid değerinin yüksekliği, pankreatit adı verilen pankreas iltihabı da değerin yükselmesinde büyük rol oynar.

Lipaz değerinin yükseldiği nasıl anlaşılır

Kronik pankreatit adı verilen bir aile öyküsü söz konusu ise lipaz enzimleri değerinde yükselme görülebilir.

Lipaz değerinin yükselmesinin belirtilerine gelecek olursak, şayet pankreatit durumu gelişirse belirti verir. Bu duurm gelişene kadar belirti göstermez. Pankreas iltihabı olan kişilerde bazen diyabet hastalığına benzeyen belirtiler görülebilir. Bu durumda kişi çok sık idrara çıkar ve sürekli yorgunluk hisseder. Kilo kaybı ve aşırı susama belirtileri de görülebilen diğer belirtiler arasında yer alır.

Pankreatite benzeyen durumlarda ise kişilerde karın ağrısı ve mide bulantıları ve kusmalar da görülebilir.

Lipaz seviyesinin ölçümü nasıl yapılır?

Pankreas sorunu var ise bu durum kanda görülen lipaz değeriyle tespit edilebilir. Lipaz testi öncesi 8 saat açlık gerekir. Şayet, lipaz değerinde bir yükselme yaşanması istenmezse kişilerin meperidin bethanechol, kolinerjik, indometasin, metakolin, kodein ve morfin gibi ilaçlardan uzak durmaları istenir.

Lipaz seviyesinin sağlıklı bir insanda normal değeri litrede 0-160 birim (U / L) arasında olmalıdır.

Lipaz değerinin yükselmesinin önüne geçebilmek için, ilk olarak bazı ilaçların lipaz oranını artırıp artırmayacağından emin olmak gerekir.

Alkol, karaciğer ve pankreasa zarar verdiği için aşırı tüketiminden mümkün olduğu kadar uzak durulması önerilir. Bunun yanı sıra sağlıklı besinler tüketerek taze sebze ile meyveler yiyerek lipaz seviyesini dengede tutabilirsiniz. Aynı zamanda gün için de 2 veya 3 litre suyu tüketmeyi de unutmamak gerekir.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal