Lipaz değeri neden yükselir? Lipaz değerinin yüksek olmasını etkileyen faktörler

Lipaz enzimi pankreasın ürettiği bir enzim olup, ince bağırsak ve karaciğerde dahil olmak üzere vücudun farklı yerlerinde yağ yakımı sağlayan bir enzimdir. Bazı durumlarda lipaz değeri yükselme gösterebilir. Peki, lipaz değeri neden yükselir? İşte, lipaz değerinin yüksek olmasını etkileyen faktörler..

24.06.2022-05:09 - (Son Güncelleme: 24.06.2022-05:09) Lipaz değeri neden yükselir? Lipaz değerinin yüksek olmasını etkileyen faktörler

Pankreasın ürettiği bir enzim olan lipaz, trigliserid adı verilen yağ bileşenlerini küçük molleküller şeklinde parçalar ve sindirimine yardımcı olur. Lipaz, birinici kaynak oklarak pankreas tarafından üretilir ve kanda görülen lipaz değeri pankreas ile ilgili hastalıklardan diyabet hatalığına kadar bir çok neden bu değerlerden anlaşılır. Lipaz değerinin yüksel olarak görülmesi beraberinde bazı hastalıkların geleceğini işaret eder. Peki, lipaz neden yükselir ve yükselmesini etkileyen faktörler nelerdir?

Lipaz değeri neden yükselir?

Lipaz değerinin yüksek olması karın orta bölümünde bir ağrı ile kendini gösterebilir. Pankreasın karın bölgesinin orta kısmında olması, bölgenin ağrımasına neden olur. Bu durumda pankreasın iltihaplandığı anlamını taşır ve lipazın yükseldiği değerlendirilir.

Lipaz değeri neden yükselir

Tıp dilinde akut pankreatit adı verilen iltihaplanma, genellikle aşırı alkol tüketimi yapanlar ve safra taşı olanlarda ortaya çıkar. Akut pankreatit hastalığının sürekli yenilenen nöbetleri lipaz düzeyini kronik şeklinde yükseltir ve kronik pankreatit hastalığına neden olabilir. Pankreasta meydana gelen bu tümörler lipaz değerlerindeki yükselme durumunu da tetikleyebilir.

Lipaz değerinin yüksek olmasını etkileyen faktörler

Kolesistit, safra kesesinde oluşan bir enfeksiyon çeşidir. Bu enfeksiyon lipaz değerinin yükselmesine neden olur. Lipaz değeri bağırsaklarında tıkanıklık yaşayan kişilerde de yükselme gösterebilir. Özellikle duodenum adı verilen ince bağırsağın üst kısmında yer alan bağırsak ülseri de aynı zamanda değerlerde yükseltme yaşatabilir.

Bazı ilaçlar, kanda olan lipaz oranında artışa neden olabilir. Bu ilaçların arasında ise ödem ve kalp için kullanılan haplar ile iltihabik hastalıklarda tedavi amaçlı kullanılan kortizon hapları yer alır. aynı zamanda psikiyatrik hastalıklarda kullanılan oral kontraseptif ile valproik asitler de lipaz seviyesinin yükselmesinde rol oynar.

Lipaz değerinin yükselmedsine neden olan diğer faktçrler ise şöyle sıralanabilir;

* Pankreatit

* Pankreas kanseri

* Kolesistit

* Gastroenterit

* Oniki parmak bağırsağı ülseri

* Bağırsak enfarktüsü

- Bağısak tıkanıklığı.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal