Libya'da yeni bir darbe teşebbüsü başladı!

Haber365 Yayın Kurulu üyesi Gazeteci yazar Erdal Şimşek, Libya'da yeni bir darbe girişimi hakkında analizde bulundu.

22.06.2022-14:44 - (Son Güncelleme: 22.06.2022-15:21) Libya'da yeni bir darbe teşebbüsü başladı!

ERDAL ŞİMŞEK /ANALİZ

Askeri darbe teşebbüsü yine uluslararası suçlu ve terörist Halife Hafter ile Fransa’nın sadık kulu Fethi Başağa ikilisi tarafından gerçekleştirilmeye çalışılıyor. 

Yerel kaynaklardan aldığım bilgilere göre bu sabah gün doğmadan bu iki teröriste ait kara birlikleri Başkent Trablus’a doğru harekete geçtiler ve bunu Trablus hükümetini devirme amaçlı olduğunu belirttiler. 

Bu da yeni bir kaotik durum meydana getiriyor Türkiye’ye. Çünkü, Türkiye’nin uluslararası hukuk çerçevesinde yaptığı anlaşmalar gereği BM’nin tanıdığı meşru Libya hükümetini korumak zorunda.

Son aylarda Fethi Başağa’nın teşebbüs ettiği üç darbeyi akim bırakan Türkiye ve meşru hükümeti bu sabah itibariyle 4. Darbe teşebbüsü ile karşı karşıya. 

Yerel kaynaklardan ve bölgede bulunan gazeteci meslektaşlarımdan aldığım bilgileri birleştirerek şu sonucu söyleyebilirim: Hafter ve Fethi Başağa, olmak ya da olmamak boyutunda büyük çaplı bir darbe teşebbüsüne girişmişler. 

Bu darbe teşebbüsünün altyapısını yine tahmin ettiğim gibi Birleşik Arap Emirlikleri tarafından başlatılıp yönetiliyor. 

Libya darbe girişimi

BAE, geçtiğimiz günlerde Libya meşru hükümetinin başbakanı Abdülhamid Dibeybe’nin istifa etmesini ve hükümeti terörist ve darbeci hafter-Başağa ikilisine bırakmasını istedi. 

Bu darbe teşebbüsünün BAE operasyonu olduğunu gösteren bir çok kanıta da ulaştım. Libyalı meslektaşlarımın ve yerel kaynakların gönderdikleri anlık video ve fotoğraflarda BAE’ye ait bir çok kara savaşı aracı gördüm. Ve bu araçların tamamı son teknoloji ürünleri. 

Özellikle topçu birliklerinde kullanılan MSPV Panthera T8’ler seyyar top gibi. 4X4 ve mobil haldeler. Çöl koşullarında saatte 80 km hızla hareket edip düşmana ateş etme yeteneğine sahipler ve tamamı computer komutlu. 

Bu gün Zintan’dan gelen videoları inceledim. Ve maalesef bu MSPV Panthera T8’den bir çok araç gördüm. 

Edindiğim bilgileri El Ayn medya grubu da doğrulayan yönde haberler yayımladı an itibarıyla. El Ayn yeni bir darbe teşebbüsünün yaşandığını ve bu teşebbüsün Fathi Başağa tarafından Mart ayından bu yana girişilen dördüncü darbe teşebbüsü olduğunu belirtti. 

Evet Libya, son günlerde yeniden alevlenen bir savaş olan on yıllık bir çatışma ve iç savaştan muzdarip olduğundan, bu Trablus'un işgali için Başağa’nın giriştiği son darbe teşebbüsü olduğunu tahmin ediyorum. Çünkü bugüne kadar giriştiği darbe teşebbüsünün üçü sadece piyadeler ve hafif zırhlı birliklerle gerçekleştirilmeye çalışıldı. 

Libya darbe girişimi başladı

Ancak bu sabah itibarıyla zırhlı, sabit ve mobil topçu birlikleri ile 4. Darbe teşebbüsüne girişiyor.

Tabi bu kara harekatı Libya’da bulunan ve Libya hükümeti tarafından kullanılan TB2 SİHA’ları için basit ve sıradan bir tatbikat olarak değerlendirilebilir. 

Ne var ki kazın ayağı hiç de öyle değildir.

Bildiğiniz gibi Halife Hafter Hem Ruslardan, hem ABD’den hem de körvez ülkelerinden tam destek alıyor. Ve bu desteğin içerisinde en önemlilerden biri de hava istihbaratıdır. 

Diğer yandan Fransa’nın tam bir kulu olan Fethi Başağa ise bu ülkeden açık destek alıyor. 

Malum Fransa’nın hava istihbarat uçakları Libya açıklarında ve semalarında fink atıyor. Bunlar, meşru hükümetin savunma ve taaruz hareketliliklerini anlık olarak darbecilere veriyor.

Diğer yandan Türk SİHA’ların Rus hava gözlem ve tarama araçlarına yakalanmadığı bir gerçek. Ancak Fransa’nın kullandığı Havadan erken ihbar ve kontrol aracı olan AWACS istihbarat uçaklarına yakalanıp yakalanmadığına dair henüz ortada bir bilgi yok. Bu Havadan erken ihbar ve kontrol uçağının aynısı Türkiye’de de vardır. Türkiye, elindeki bu uçağın özelliklerini ve açıklarını tam olarak ortaya çıkardıysa, Türk SİHA’ları bu uçak tarafından da görülmeyeceği kanaatindeyim.

Gazeteci yazar Erdal Şimşek, haber365.com.tr Yayın Kurulu üyesidir.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal