Libya'da 4 Çocuğun Cesedi Kıyaya Vurdu

Libya'nın Zuvara kentinde Avrupa'ya gitmeye çalışan mülteciler arasında 1'i bebek 3 çocuğun cansız bedenine ulaşıldı.

01.06.2021-19:55 - (Son Güncelleme: 01.06.2021-19:55) Libya'da 4 Çocuğun Cesedi Kıyaya Vurdu

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, geçtiğimiz hafta Akdeniz üzerinden Avrupa'ya gitme girişiminde bulunan mülteciler arasında 1’i bebek 3 çocuğun cansız bedenine Libya'nın Zuvara kentinde kıyıya vurduğunu "üzülerek" doğruladı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Libya Ofisi meselesiyle alakalı yazılı  bir açıklamada bulundu. 

Yapılan açıklamada, başkent Trablus'un yaklaşık 130 kilometre batısında olan Zuvara kentinin sahil kıyısında geçen hafta meydana gelen olayla ilgili "Biri 6 aylık, biri 3 yaşında olmak üzere 3 çocuğun cansız bedenlerinin bulunduğunu doğrulamaktan üzüntü duyuyoruz" ifade edildi.

Güvenlikleri ve daha iyi yaşam şartlarına ulaşmak amacı ile ölümcül göç yollarında birçok çocuğun gereksiz yere yaşamını yitirdiği söylenen açıklamada, "Libya'dan Akdeniz'e açılan çocukların güvenliğini korumak için her düzeyde acil eyleme geçilmesi ve deniz geçişine daha güvenli alternatifler sağlamak için toplu çaba gösterilmesi" çağrısına dikkat çekildi.

ÇOCUK GÖÇMEN SAYISI YÜZDE 91 ARTTI

Bu yılın başlangıcından şimdiye kadar aralarında çocukların da olduğu en az 632 düzensiz göçmenin, Akdeniz'deki deniz kazalarında boğularak yaşamını yitirmesinin "korkunç" olduğunun altı çizildi.

Diğer yandan bu yıl 483'ü çocuk olmak üzere 9 bin 659'dan fazla düzensiz göçmenin Akdeniz'de yakalanarak Libya'ya geri gönderildiği açıklandı. Yakalanan düzensiz göçmenler arasındaki çocuk sayısının 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 91 arttığı ve bu artışın ciddi tehditler oluşturduğu ifade edildi.

LİBYA'DA ÇOCUKLARIN CANSIZ BEDENLERİ KIYIYA VURDU

Libya açıklarında 27 Mayıs'ta aralarında 1 bebek ve 2 çocuğun olduğu en az 6 göçmenin cesedi kıyıya vurmuştu.

Yetkililer, göçmenlere ait olduğu düşünülen cesetlerin en az 2 gün boyunca sahilde durduğunu, kıyıya vurmadan önce de günlerce denizde beklemiş olabileceği ihtimalini açıklamıştı.

Libya üzerinden lastik botlarla Akdeniz'e giden Afrikalı düzensiz göçmenlere ait oldukları belirlenen ancak kim oldukları tespit edilemeyen cansız bedenler kimsesizler mezarlığına defnedilmişti.

LİBYA GÖÇMENLER İÇİN ÖNEMLİ GEÇİŞ NOKTASI

Libya, sonzamanlarda yoksulluk ve çatışmalardan kaçmaya çalışan Afrikalı düzensiz göçmenlerin Avrupa'ya geçişleri sırasında en önemli noktası haline geldi.

BM yetkililerinin yanında sivil toplum kuruluşu üyeleri ve insan hakları aktivistleri, Orta Akdeniz rotası boyunca çekilen acıların ve ölümlerin büyük bir kısmının engellenebilir olduğunun sık sık ifade ediyor.

Göçmenlere yönelik "geri itme" politikası uygulanması, acil durum çağrılarına cevap verilmemesi ve kurtarma çabalarının engellenmesi nedeniyle Avrupa Birliği ülkelerinin de bu göçmen ölümlerinde sorumluluğu bulunduğuna dikkati çekiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal