LGS Tercih Başvuruları Başladı! 29 Temmuz'a Kadar Devam Edecek

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) Liselere Geçiş Sistemi (LGS) çerçevesinde tercih başvuruları, bugünden itibaren 29 Temmuz tarihine kadar devam edecek.

20.07.2020-12:54 - (Son Güncelleme: 20.07.2020-14:25) LGS Tercih Başvuruları Başladı! 29 Temmuz'a Kadar Devam Edecek

2020 LGS tercih ve yerleştirme kitapçığına göre, LGS kapsamında lise tercihleri bugün başladı ve 29 Temmuz saat 17.00'ye kadar devam edecek.

MEB, ilk kez 2019'da oluşturduğu ve öğrencilerin tercihlerinde rehberlik etmesi için oluşturduğu yüzdelik dilimlerine göre tercih robotunu yeniledi.

Öğrenciler, bu robotu kullanarak talep ettikleri yüzdelik dilim aralığında hem şehir hem de ülke seviyesinde okul listelerini ve okullarla alakalı ayrıntılı bilgilere ulaşabiliyor. Robotta okul çeşitleri, şehir, ilçe ve 2019 senesine ait yüzdelik dilimlerine göre arama gerçekleştirebiliyor.

MERKEZİ YERLEŞTİRME

Merkezi yerleştirme, merkezi sınavla öğrenci alan fen liseleri, özel program, sosyal bilimler liseleri ve proje uygulayan eğitim kurumlarıyla mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler, merkezi sınav puanı üstünlüğüne bakılarak yapılacak.

MEB, bu sene merkezi sınavla öğrenci kayı olarak okullara yönelik tercih sayısını beşten ona çıkarttı.

Sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği durumunda sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, sekizinci, yedinci ve altıncı sınıflardaki Yıl sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, sekizinci sınıfta özürsüz devamsızlık olan gün sayısına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine bakılarak yaşı küçük olana göre yerleştirilecek.

BÜTÜN ÖĞRENCİLER YEREL YERLEŞTİRME TERCİHİ YAPACAK

Yerel yerleştirmede de okulların çeşidi, kontenjanı ve oldukları yere göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanı ve öğrencilerin ev adresleri, okul başarı puanları ile devam-devamsızlık benzeri kriterler dikkate alınarak yapılacak.

Sınava giren ve merkezi sınav puanı olan öğrenciler içerisinde bütün öğrenciler yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okul tercih etmeye mecbur kalacak. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan liseler ekranından tercih yapılmaması halinde, öğrencilere merkezi sınav ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar tercih sayfası çıkmayacak.

Özel ortaöğretim kuruluşlarına ve yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini bitirmiş öğrenciler, tercih yapmayacak.

Öğrenciler, merkezi sınav puanıyla öğrenci alan liseler, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan liseler ve pansiyonlu okullar olarak 3 alanda tercih yapabilecek. Merkezi sınava girmeyen öğrenciler de yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olarak 2 alanda tercih yapabilecek.

İLK EKRAN YEREL YERLEŞTİRME İÇİN AÇILACAK 

Öğrenciler, öncelikle yerel yerleştirmeyle öğrenci alan liseler ekranından tercih yapabilecek. Yerel yerleştirmede tercihlerinden ilk üç okulu kayıt alanından seçmek koşuluyla öğrenciler en çok beş okul tercihi yapabilecek.

Tercihlerde, aynı okul çeşidinden (Anadolu lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en çok üçünü tercih edebilecek.

Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan liseler için tercihlerini yaparak kayıt işlemini bitiren öğrenciler, merkezi sınavla öğrenci alan liseler sayfasından en çok 10, pansiyonlu okullar tercih sayfasından da en çok beş olmak üzere toplamda 20 tercih yapabilecek.

Yerel yerleştirme tercih sayfasındaki 'yeşil' renk öğrenci için ev adresinin oluğu kayıt alanındaki liseleri; 'mavi' renk komşu kayıt alanında olan liseleri; 'kırmızı' renk de şehir içindeki diğer kayıt alanlarıyla şehir dışındaki kayıt alanlarını tarif edecek.

NAKİLLER 2 DÖNEM DEVAM EDECEK

2019'da yapılan LGS yerleştirmelerinde 2 dönemde yapılan yerleştirmeye temel nakiller, bu sene de 2 dönemde yapılacak. Her dönemde, merkezi sınav puanıyla öğrenci alan liseler için en çok üç, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan liseler için en çok üç, pansiyonlu liseler için de en çok üç okul seçebilecek.

Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan liseleri tercih eden ve ilk yerleştirmede tercih ettiği liseye yerleşen öğrencilerin, yerleştirmeye esas nakil tercih dönemlerinde kayıt bölümünden okul ve farklı çeşit tercih etme zaruriyeti ortadan kalkacak. Fakat, tercihler ettiği okula yerleşemeyeler, yerleştirmeye esas nakil tercihlerinde ilk iki okulu kayıt alanından seçmek koşuluyla en çok üç okul tercih edebilecek. Yapılan tercihlerde aynı okul çeşidinden en çok iki okulu tercihlerine yazabilecek.

TERCİH SONUÇLARI 10 AĞUSTOS'TA AÇIKLANACAK

Bakanlığın takviminde, özel ortaöğretim kurumlarının kayıtları, yetenek sınavıyla öğrenci alan liselerin iş ve işlemleri ile kayıtları 16 Temmuz tarihinde başlayacak ve 29 Temmuz tarihinde bitecek.

Özel öğretim kurumlarına kayıt işlemini bitiren öğrencilere tercih sayfası açılmayacak. Öğrenciler, tercih süresinde kayıtlarını iptal ettirmeleri halinde tercih yapabilecekler.

Tercih sonuçları; 10 Ağustos 2020 tarihinde 'https://www.meb.gov.tr' adresinden duyurulacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal