LGS taban puanı kaç oldu? LGS taban puan açıklandı mı?

Binlerce öğrencinin beklediği LGS taban puanları belli oldu. LGS taban puanları, yüzdelik dilimleri ve kontenjan listeleri en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. İşte LGS puanlarıyla ilgili tüm merak edilenler…

05.07.2022-17:02 - (Son Güncelleme: 05.07.2022-17:57) LGS taban puanı kaç oldu? LGS taban puan açıklandı mı?


Liseye geçiş yapacak olan öğrenciler LGS taban puanlarını araştırmaya başladı. 30 Haziran tarihinde açıklanan LGS sonuçlarından sonra tercih yapmak için okul arayışları devam ediyor. Aldıkları puanlara göre tercih yapacak olan öğrenciler liselerin taban puanlarını araştırmaktadır. İşte LGS puanlarıyla ilgili tüm merak edilenler…

LGS taban puanları belli oldu 

2022 yılında liselerde eğitim almak için tercih yapacak olan öğrenciler kontenjanları araştırmaktadır. Liselerin kontenjan tabloları  illere göre yüzdelik dilimler doğrultusunda öğrencilerle paylaşıldı. Öğrencilere kolaylık olması adına tercih rehberi de hızlandırıldı. 

Bununla birlikte 2021 yılında öğrencilerin okula giriş yaptığı en düşük ve en yüksek yüzdelik dilimlerde açıklandı. Buna göre öğrenciler geçen yıl belirlenen taban ve taban puan yüzdelik dilimlerine göre tercihlerimi yapabilecekler. Öğrenciler için yerel yerleştirme ile sınavsız olarak öğrenci alacak okullarda tercih tablolarında yer aldı. 

LGS Yüzdelik Dilimleri Belli Oldu Mu

Yüzdelik dilim nedir? 

Sıralamanın yüzdelik olarak ifade edilmesine yüzdelik dilim denmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Türkiye'de veya ilde Kaçıncı olduğumuzu ifade etmek için yüzdelik dilim sıralamasına yapmaktadır. Buna göre Türkiye'de  %8 giren bir öğrenci 1.300.000 (LGS'ye giren yaklaşık öğrenci sayısı) öğrenci arasında 104.000 olmuştur.

Buna göre taban puanlar her sene değişiklik gösterebilirken öğrencilerin yüzdelik dilimlere göre tercih yapması daha uygun olacaktır. Okullardaki kontenjanlar,  yeni yeni açılan,  okul türlerinin değişmesi gibi etkenlerde yüzdelik dilimleri değiştirmektedir. 

Yüzdelik dilim nasıl hesaplanır? 

LGS sınavına katılan bütün öğrenciler için belirlenen başarı sıralamasını gösteren değeri yüzdelik dilim denir. Yüzdelik dilim öğrencilerin sıralamasında  100 sayısı ile bir oran kurulması ile belirlenir. Yüzdelik dilim sınava katılan öğrencilerin sıralamasının 100 ile çarpıldıktan sonra sınava giren toplam öğrenci sayısına bölünmesi ile ortaya çıkmaktadır. 

Bir örnekle açıklayacak olursak yüzdelik dilimi %10 olan öğrenci sınava giren bir milyon üç yüz bin öğrenci arasından yüz otuz bininci, 130 000, olmuş demektir. 

Yüzdelik dilim taban ve taban puanlar değişse bile değişiklik göstermediği için okul tercihlerinde daha çok kullanılmaktadır. Yani öğrenciler LGS taban puanlarına göre değil yüzdelik dilimlerine göre tercih yapmalıdır.

Yüzdelik dilim il geneli hesaplanarak elde edilmektedir. Bununla birlikte aynı ilde sınava giren öğrencilerin hepsi yüzdelik dilimi dahil edilir. Ülke genelinde ise sınava katılan bütün öğrenciler yüzdelik dilimi içerisinde yer almaktadır. 

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal