LGBT bayrağı anlamı nedir? LGBT bayrağındaki renkler neyi ifade ediyor? LGBT açılımı ve anlamı

LGBT kişilerinin her sene Haziran ayını onur ayı olarak kutlaması sonrası LGBT bayrağı konusunda araştırmalar yapılmaya başlandı. Peki LGBT bayrağı anlamı nedir? LGBT bayrağındaki renkler neyi ifade ediyor? İşte LGBT açılımı ve anlamı...

28.06.2022-12:58 - (Son Güncelleme: 28.06.2022-12:58) LGBT bayrağı anlamı nedir? LGBT bayrağındaki renkler neyi ifade ediyor? LGBT açılımı ve anlamı

Eşcinsel bireyler olarak bilinen LGBT bireyleri, her sene Haziran ayında ‘’Onur’’ etkinlikleri düzenleyerek LGBT bireylerinin eşcinsellik haklarını savunmayı amaçlıyor. Çoğu zaman polis engeline takılan LGBT etkinlikleri neticesinde LGBT bayrağı hakkında çeşitli araştırmalar yapılmaya başlandı. LGBT açılımı ve anlamı başta olmak üzere konu hakkında kafasında pek çok soru işareti bulunan insanlar internete yönelerek sorularına yanıt aramaya çalışıyor. Peki LGBT bayrağı anlamı nedir? LGBT bayrağındaki renkler neyi ifade ediyor?

LGBT açılımı nedir?

LGBT’nin açılımı lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel kelimelerinin kısaltılmış ve birleştirilmiş halidir. Çoğu zaman lezbiyen, gey, biseksüel travesti ve transseksüel kelimelerinin kısaltılmış hali olan LGBTT ile lezbiyen, gey, biseksüel, intersex, travesti ve transseksüel kelimelerinin kısaltılmış hali olan LBTTIQ kelimesi de bu kişiler tarafından kullanılmaktadır. LGBT, eşcinsel kişilerin haklarını savunmak amacıyla yarattığı bir kelimedir.

LGBT bayrağı

LGBT bayrağı anlamı nedir?

Gökkuşağı renklerinden oluşan bir bayrak olan LGBT bayrağı, LBGT toplumunun çeşitli kişilerden ve cinsel tercihlerden oluştuğunu yansıtan bir simgedir. İlk kez San Francisco ve Californiya’da kullanılan LGBT bayrağı zamanla dünya geneline yayılan bir simge oldu.

Gilbert Baker, Lynn Segerblom, James Mcnamara ve diğer aktivist kişiler tarafından 25 Haziran 1978 yılında yapılan San Francisco Eşcinsel Özgürlük Günü Yürüyüşü’nde sembol olarak kullanılan LGBT bayrağı ilerleyen süreçlerde çeşitli revizyonlardan geçti ve 1979’da günümüzde de kullanılmaya devam eden altı renkli bayrak haline geldi.

LGBT bayrağının renkleri kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor renklerinden oluşurken, gökkuşağı şeklini alacak şekilde oluşturulmuştur. Bu renkler sırasıyla cinselliği, hayatı, sağlığı, güneşi, doğayı, sanatı, huzuru ve ruhu yansıtmaktadır. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal