Laz Böreği Nasıl Yapılır?

Türkiye'nin coğrafi işaretli lezzetlerinden birisi olan Laz böreği sanılanın aksine börek değil bir tatlı çeşididir. Bu şahane lezzetin tarifini sizin için derledik. İşte püf noktalarıyla Laz böreği...

31.07.2018-14:11 - (Son Güncelleme: 04.12.2021-14:20)

Türkiye'nin coğrafi işaretli lezzetlerinden birisi olan Laz böreği sanılanın aksine börek değil bir tatlı çeşididir. Laz böreğinin geçmişi 200 yıl öncesine dayanmaktadır. Laz böreğinin içine eklenen muhallebi bu böreği diğer böreklerden ayırır. Bu şahane lezzetin tarifini sizin için derledik. 

LAZ BÖREĞİ TARİFİ 

Laz böreğinin hamuru İçin:

- 1 çay bardağı yoğurt (suyu ile birlikte)

- 1 çay bardağı sıvı yağ

- 1 çay bardağı su

- 1 çay kaşığı tuz

- Yarım paket kabartma tozu

- 2 adet yumurta

- 4 su bardağı un

Laz böreğinin muhallebisi için:

- 5 su bardağı süt

- 2 adet yumurta sarısı

- 4 yemek kaşığı un

- 1 yemek kaşığı nişasta 

- 1 su bardağı toz şeker

- Yarım adet limon kabuğu rendesi

Laz böreğinin şerbeti için:

- 1,5 su bardağı toz şeker

- 1,5 su bardağı su

- 1 tatlı kaşığı limon suyu

Tezgahı Unlamak İçin:

- 1 su bardağı nişasta 

Yağlamak İçin:

- 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı

- 1 çay bardağı sıvı yağ

LAZ BÖREĞİ NASIL YAPILIR?

Şerbeti için şeker eriyene kadar su ile karıştırın ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyerek kısık ateşte şerbet kıvamını alana kadar pişirin. Pişme tamamlandığında ocağın altını kapatarak oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Baklava hamurunu hazırlamak için geniş bir kapta yoğurt, sıvı yağ, su, tuz, kabartma tozu ve yumurtayı güzelce karıştırın. Hamur ele yapışmayan bir kıvama gelene kadar yoğurmaya devam edin. Hamurun tezgaha yapışmaması gerekiyor bunun için nişasta serpiştirin.  Yoğurduğunuz bu hamuru 18 eşit bezeye bölün.

Muhallebisi için; ayrı bir kasede 1 su bardağı sütü, yumurta sarılarını, nişasta, un ve limon kabuğu rendesini karıştırın. Geriye kalan 4 su bardağı sütü tencereye aktarıp üzerine 1 su bardağı toz şekeri de ekledikten sonra şeker eriyene kadar karıştırın. Tencerede ısınan sütlü karışımdan bir kepçe süt alarak hazırladığınız yumurtalı karışımın içerisine azar azar ekleyip ısılarını eşitleyin. Isıları eşitlenen karışımları birleştirin. Karışımı azar azar tencereye ekleyerek sürekli olarak karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Piştikten sonra ocaktan alarak ılımaya bırakın. Tezgaha tekrar nişasta serpiştirin. Tüm bezeleri incecik olacak şekilde açın. Yağladığınız, fırına dayanıklı fırın kabının içerisine yufkayı yerleştirip ilk yufkanın dışarıya doğru taşmasına izin verin. Eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımı ile ilk yufka katını fırça yardımıyla yağlayıp 17 katın her katını yağlayarak fırın kabınıza dizin. Hazırladığınız muhallebi karışımını yufkaların üzerine dökün. İlk katın taşan yufkalarını içe doğru katlayıp üzerine son yufka katını da ekledikten sonra son kez yağlayın ve dilimleyin. 170 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar 30 dakika pişirin. Son işlem olarak fırından çıkardığınız Laz böreğinin ilk sıcaklığı geçtikten sonra soğumuş olan şerbeti üzerine gezdirin.

LAZ BÖREĞİ NERENİN?


Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan Lazlara ait olan bu tatlı, 2019 yılında Hopa Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek coğrafi işaret belgesi aldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal