Küresel Isınma İstanbul'u Sular Altında Bırakacak!

Küresel ısınmanın getirdiği sıkıntılar Dünya’da ve ülkemizde hissedilmeye başladı. Sıcaklık derecesi bu şekilde artmaya devam ederse İstanbul'da birçok kıyı sular altında kalacak.

14.10.2021-09:55 - (Son Güncelleme: 14.10.2021-10:13) Küresel Isınma İstanbul'u Sular Altında Bırakacak!

Küresel ısınmanın getirdiği sıkıntılar Dünya’da ve ülkemizde hissedilmeye başladı. Ülkeler, Paris İklim Anlaşması ile birlikte iklim krizinin önüne geçmeyi planlıyor. Krizin önüne geçilemezse Dünya’yı kötü sonuçlar bekliyor. En son ‘iklim değişikliği’ haritasına göre 1.5 derecelik ısınma sonucunda 40 yıl içinde İstanbul’un kıyı haritası da değişecek. 3 derecelik kötümser senaryo gerçekleşirse deniz suları sahillerden iki kilometre kadar içeri girecek, başta Dolmabahçe ve Çırağan sarayları olmak üzere birçok yapı ve bölge sular altında kalacak. İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin en önemli sonucu buzulların erimesiyle Deniz seviyesinde görülen artış. Yeni bir modelleme, Emisyon üretiminin durdurulamaması halinde 40 yıl içinde İstanbul sahillerinin 2 kilometre içlere kadar sular altında kalacağını gösterdi.

BÖYLE GİDERSE SULAR ALTINDA KALACAK

Uzun yıllar doğaya verdiğimiz zararın bir sonucu olarak artık iklim krizi ile karşı karşıyayız. Küresel ısınmanın etkisini hissetmeye başladığımız senelerde Dünya ülkeleri iklim krizine çözüm aramaya başladı. İklim bilimciler, Dünya’nın sanayi öncesi döneme göre halihazırda 1.2 derece daha sıcak olduğunu, artışın bu yüzyılın sonuna dek 1.5 derecede sınırlandırılması gerektiğini söylüyor. Fakat sera gazı emisyonunun bugün azaltılmaya başlandığı ve 2050’de sıfırlandığı en iyimser senaryoda bile 1.5 derece hedefini tutturmak neredeyse olanaksız. Emisyon artışının 2050’ye kadar sürdüğü kötümser durumda ise sıcaklık artışı 2060’lara geldiğimizde 3 dereceyi bulmuş olacak ve buzul erimesine bağlı olarak okyanuslar, en yüksek seviyelerine çıkana kadar on yıllarca kabarmaya devam edecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal