Kurbanlık dişi mi olur erkek mi? Kurbanlık seçerken neye dikkat etmeli?

Allah'a yakınlaşmak için yapılan ibadetlerden biri olan kurban bu sene 9 Temmuz 2022 tarihinde kutlanacak. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Allah'a yakınlaşmak ve Allah rızasına ulaşmak için yapılan ibadet olarak ifade edilen kurban ibadetinde hayvanların usullere uygun kesilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. İşte kurbanlıklar hakkında tüm merak edilenler…

05.07.2022-13:14 - (Son Güncelleme: 05.07.2022-18:02) Kurbanlık dişi mi olur erkek mi? Kurbanlık seçerken neye dikkat etmeli?

İslamiyet’te yapılan önemli ibadetlerden biri de kurban kesmektir. Allah rızasını kazanmak için yapılan kurban ibadeti dini usullere uygun olarak yapılması gerekir. Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda vatandaşları uyarırken hayvanların dini kaideler doğrultusunda kesilmesi gerektiğini vurguladı. Vatandaşlar kurbanlıkların dişi mi erkek mi olması gerektiğini araştırmaktadır. İşte kurbanlıklar hakkında tüm merak edilenler… 

Kurbanlık hayvan dişi mi, erkek mi olmalı? 

Kurban bayramında deve, sığır ve benzeri büyük hayvanlar kesilirken koyun ya da keçi gibi küçükbaş hayvanlarda kesilebilmektedir. Bu hayvanlar için erkek ya da dişi olmasının bir önemi yoktur. Kurban seçiminde cinsiyetin kurban ibadeti fazileti bakımından bir önemi yoktur. Bazı kişiler tarafından dişi olan kurbanın daha faziletli olduğu görüşü kabul edilse de bu görüşün o zamanlara göre değerlendirilmesi daha doğru olacaktır. 

Kurbanlıkların Dişi Ya Da Erkek Olması İbadeti Etkiler Mi

Kurbanlıklarda cinsiyet ibadeti etkiler mi? 

Geçmişte erkek sığırların daha güçlü olması ve işlerde kullanılması nedeniyle eski zamanlarda daha çok dişi kurbanlıklar kesilirdi. Bu nedenle günümüzde dişi kurbanların kesilmesinin daha uygun olduğu görüşü düşünürse de kurbanlıklar için erkek ya da dişi ayrımı bulunmamaktadır. Bu görüşler ibadet üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Eskilerden bu görüşlerin toplum yararına ortaya atıldığı ifade edilmektedir. 

Günümüzde ise dişi olan kurbanlıkların hayvan üretimi için önemi göz önüne alındığında erkeklerin kesilmesi daha uygun olmaktadır. Kurbanın dişi ya da erkek olması kurbanlıkların fazileti üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Yani kurbanlık almak isteyen kişiler dişi ya da erkek herhangi bir kurbanlığı tercih edebilirler. 

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal