İzmit ne zaman fethedildi? İzmit'i alan komutan kimdir? İzmit bugün fethedildi!

Osmanlı'nın sınırlarını genişletip, güçlü bir devlet olmasına sağlayan en etkili olaylardan birisi İzmit'in fethidir. Hem bulunduğu konum hem de verimli toprak yapısı, İzmit'in fethinin önemini oldukça artırıyor. Peki, İzmit ne zaman ve kim tarafından fethedilmiştir? İşte İzmit'in fethine dair merak edilenler...

05.07.2022-13:05 - (Son Güncelleme: 05.07.2022-18:11) İzmit ne zaman fethedildi? İzmit'i alan komutan kimdir? İzmit bugün fethedildi!

Osmanlı Devleti'nin büyümesi için önemli bir öneme sahip olan İzmit'in fethinin bugün yıldönümü. Peki, İzmit ne zaman, kim tarafından fethedildi? Detaylar haberimizde...

İzmit'in tarihçesi

İzmit'i, M.Ö 262'de Bitinya kralı I. Nikomed kurmuştur. Şehir ismini kraldan alarak Nicomedia olmuş ve başkent ilan edilmiştir.

Bitinya Krallığı yıkılınca, Roma'nın idaresi altına giren şehir, yapılan saldırı ve yaşanan depremlerden sonra büyük zarara uğramış ve Roma İmparatoru Diocletianus tarafından tekrardan inşa edilmiş ve dünyadaki en büyük dördüncü şehir olmuştur.

M.S 395'te, Roma İmparatorluğu 2'ye bölündüğünde, D. Roma İmparatorluğu'nun yönetimi altına giren şehir, Bizans seferleri için oldukça önemli bir üs haline gelmiştir.

İzmit, tarihte ilk defa 1078'te, Selçuklu Devleti tarafından fethedilmiş ancak bir süre Türklerin idaresi altında kalıp, II. Haçlı Seferleri sonunda tekrardan Bizans'ın hakimiyetine girmiştir.

Şehir, 1337'ye dek Bizanslar'ın hakimiyetinde kalmış, Osmanlı'nın fethinden sonra 2. ve son defe Türkler'in hakimiyetine girmiştir.

İzmit nasıl fethedildi?

1329'da Osmanlı ile Bizans arasındaki Pelekanon Savaşı'ndan sonra ağır yenilgi alan Bizans Hükümdarı III. Andronikos, Osmanlı'ya para ödemesi yaparak kısa süreliğine İzmit kuşatmasının kalkmasını sağlamıştır.

1337'de yeniden kuşatma altına alınan İzmit, kalenin teslim edilmesiyle Osmanlı Devleti himayesine girmiştir.

 izmit fethi

İzmit'in fethinin sonuçları nelerdir?

Şehrin fethedilmesi sonucunda:

- İzmit ile çevresi Süleyman Gazi'ye verilmiştir,

- Kocaeli Yarımadası Osmanlı'ya geçmiştir,

- Şehirde bulunan kiliseler camiye çevrildi,

- Şehrin fethi sonrasında çevredeki pek çok kale Osmanlı'ya teslim oldu,

- Bizans'ın Anadolu'daki hakimiyeti bitti.

İzmit fethinin önemi nedir?

Fethin önemi, İzmit'in bölgenin en önemli merkezi olmasıdır. Hem tarihi hem de kültürel bakımdan oldukça zengin olan şehir, ayrıca ticaret merkezidir. Bundan dolayı da bu şehrin fethi Osmanlı Devleti'ni ekonomik açıdan kalkındırmıştır.

Bizans'ın Anadolu'daki son toprak parçası olan İzmit'in fethi, Bizans Devleti'nin Anadolu'yla olan bütün bağlarının kopmasına neden olmuştur.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal