Kurban Satış ve Kesim Yerlerinde Alınacak Tedbirler Açıklandı

Tarım ve Orman Bakanlığı kurban satış ve kesim yerlerinde alınacak tedbirleri açıkladı! Kurban Bayramı'nda vatandaşları hangi yasaklar bekliyor. Bayramda alınacak tedbirler neler?

10.07.2021-16:40 - (Son Güncelleme: 10.07.2021-16:50) Kurban Satış ve Kesim Yerlerinde Alınacak Tedbirler Açıklandı

Koronavirüs salgını gölgesinde gerçekleşecek olan Kurban Bayramı’nda kurban satış ve kesim yerlerine yönelik Tarım ve Orman Bakanlığı, bir dizi tedbirler aldı. Bakanlığın açıkladığı bu tedbirler kapsamında kurban satış ve kesim yerlerinde alınması gereken önlemlere ilişkin il tarım ve orman müdürlüklerine talimat gönderildi. Bayrama sayılı günler kala kurban satış ve kesim yerlerinde söz konusu tedbirler için afiş ve broşürler de hazırlatılarak dağıtılmaya başlandı.

Kurban satış ve kesim yerlerinde alınan bu tedbirler kapsamında kurban satış yerinin etrafının sınırlandırılması, uygun giriş-çıkış kapılarının oluşturulması, satış yerine maskesiz girilmesine izin verilmemesi, girişte el dezenfeksiyonu ve ateş ölçümü yapılması zorunlu tutuldu. Bunların yanı sıra satıcı ve alıcı arasında da az temas olması amacıyla çeşitli önemler alınarak salgın da dikkat edilmesi gereken kurallar belirtildi.

MÜŞTERİ VE SATICI ARASINDA TOKALAŞMA OLMAYACAK

Sosyal teması en aza indirgenmesi ile hayvan alım-satımlarında sosyal mesafeye dikkat edilmesi salgının seyri açısından oldukça önemli. Ayrıca müşteri ve satıcılar arasında el teması (tokalaşma) olmaması önem taşıyor. Uygun yerlerde el antiseptiği bulundurulacak. Kurban satış yerlerinde insan kalabalığı ve belirli yerlerde yoğunluğu önlemek için çadırlar arası mesafe en az 2 metre olacak. Nitekim her yıl olduğu gibi kurban satış yerlerine girişte kurbanlık hayvanların kulak küpesi, veteriner sağlık raporu, hayvan pasaportu ve nakil belgesinin kontrol edilerek, küpesi ve belgesi olmayanların buralara girişine izin verilmeyeceği Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklandı.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Koronavirüs önlemleri alınarak sağlıklı bir bayram geçirilmesi amacıyla, kurban satış ve kesim yerlerinde düzenli olarak temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri yapılacak. Kurban Bayramı öncesinde ve sonrasında sosyal alanlarda tek kullanımlık bardak, tabak, çatal gibi malzemeler kullanılacak. Görevli personel uygun, temiz iş kıyafetleri ve koruyucu giysiler olan bone, maske, galoş, eldiven, çizme giyilmesi zorunlu olacak. Alıcı ve satıcıların mutlaka ağız maskesi takacaktır.

HAYVAN SAHİPLERİ KADEMELİ OLARAK GİRİŞ YAPABİLECEK

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamanın devamında hayvan kesim yerlerinin önünde salgına ilişkin bilgilendirme afişleri bulundurulacak. Ayrıca bayram gününden itibaren bayram süresince kesim yerleri, mezbahalar ve özel hayvan kesim yerleri açık olacak ve hizmet verecek. İhtiyaç olan yerlerde mobil hayvan kesim yerleri oluşturulacak, kesim yapılan yerlerin ve çevresinin temizliği için önlemler alınacak.

Hayvan kesim yerlerinde görev alacaklara salgın tedbirlerine ilişkin eğitim verilecek. Kesim alanına hayvan sahiplerinin toplu girişi engellenecek. Oluşturulan bekleme alanlarına sadece bir hayvan sahibi alınarak sosyal mesafe kuralına dikkat edilmesi sağlanacak.

Hayvan kesim yerlerinde kalabalık oluşumunu önlemek için kesimler randevuyla yapılacak. Kasapların hijyen kuralları ve Koronavirüse yönelik alınması gereken tedbirlere uymaları sağlanacak. Her kesimden sonra aletler temizlenecek, kesim alanlarında lavabo ve el dezenfektanları bulundurulacak. Buralar düzenli olarak havalandırılacak. Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan atık ile özellikle kist hidatik riskine karşı karaciğerler ve akciğerler kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmeyecek.

KURBAN BAYRAMI YASAKLARI NEDİR?

Her yıl olduğu gibi bu yılda insan ve hayvan sağlığı açısından cadde, sokak ve parklarda hayvan kesimi yapılamayacak. Arife günüde yoğunluk yaşanmaması için vatandaşların kurbanlık hayvan alımını son güne bırakmaması tavsiye ediliyor. Ayrıca bayram gününde kesim yerlerinde işlemlerin daha düzenli yapılması, zaman kaybının önlenmesi ve yoğunluk yaşanmaması için vatandaşların kurbanlarını bayramın ilk gününde kestirmekte ısrarcı davranmaması da büyük önem arz ediyor

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal