Kurban Bayramı'nda dikkat! Teşrik Tekbiri ne zaman getirilir?

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konulardan biri teşrik tekbiri oldu. Konuyla ilgili Diyanet'ten çok önemli açıklamalar geldi. Peki, teşrik tekbiri nedir, ne zaman yapılmalı? İşte Diyanet'in açıklaması...

06.07.2022-11:09 - (Son Güncelleme: 06.07.2022-17:08) Kurban Bayramı'nda dikkat! Teşrik Tekbiri ne zaman getirilir?

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala vatandaşlar teşrik tekbirinin getirileceği zamanı araştırıyor. Peki, teşrik tekbiri ne zaman getirilmeli? Detaylar haberimizde...

Teşrik Tekbiri nedir?

Rivayete göre, Hz. İbrahim (Aleyhisselam) Hz. İsmail (Aleyhisselam)ı boğazlamak amacıyla yere yatırıp hazırlıklarına başladığında Cebrail (Aleyhisselam) yanında koç bulunarak harekete geçip, Hz. İbrahim (Aleyhisselam)ın bıçağa vurmaması için "Allahu ekber, Allahu ekber" diyerek tekbir getirmiştir. Cebrail (Aleyhisselam)in tekbirini işiten Hz. İbrahim (Aleyhisselam) da başını kaldırarak semaya baktığı zaman koçu görünce "La ilahe illallahu vallahu ekber" demiştir. Hz. İsmail (Aleyhisselam) da "Allahu ekber velillahi'l - hamd" diyerek mukabele etmiş ve böylelikle teşrik tekbirleri sabit olmuştur.

Teşrik Tekbiri'ne dair şöyle hükümler vardır:

- Arefe gününde saban namazı farzıyla başlayıp bayramın son günü ikindi namazı farzı da dahil tüm farz namazları sonrasında teşrik tekbirleri bir defa okunmalı.

- Cinsiyet ayrımı olmadan, misafir, mukim, hasta ya da sağlıklı tüm inananlar teşrik tekbirlerini belirtilmiş olan günlerde farz namazlarından sonra okumalıdır.

- Namaz sonrasında, kasıtlı olarak abdestini bozan kişiden teşrik tekbirleri sakıt olmaktadır. Ancak o kişinin abdesti, kasıtlı bozulmadıysa abdest almadan tekbir alabilir.

- İmam namazı namazı kıldırdığında tekbir getirmeyi unutur ise, cemaat ona uymayarak kendileri tekbir getirmeli.

- Tekbir getirmeyi unutmuş olanlar konuşmak gibi namaza aykırı davranışlar yapmadıkça ya da camiden ayrılmadıkça tekbir getirebilir. Tekbiri araya fasıla girmeden selam verildikten sonra hemen alınması gerekiyor.

 teşrik tekbiri

Teşrik Tekbiri ne zaman getirilmeli?

Teşrik tekbirleri, farz namazlarının ardından sola selam verilince hiç ara vermeden, secdeden kalkmadan, mesciti terk etmeden ve konuşmadan getirilmelidir.

Teşrik Tekbiri: Allâhü ekber, Allâhü ekber, lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd"

Teşrik tekbirinin anlamı: Allah en büyüktür, Allah en büyüktür. Allah'tan başka ilâh yoktur. Allah en büyüktür, Allah en büyüktür. Hamd Allah'a mahsustur.

Teşrik günleri ile tekbirlerin subuti

Nübeyşe el-Hüzeli (Radıyallâhu Anh)den yapılan rivayette, Rasûlullâh (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz‘in şöyle buyurduğu bildirilmiştir: ‘’Teşrik günleri, yeme, içme ve Azîz, Celîl olan Allah’ı anma günleridir.’’

Nitekim İbnu Abbas (Radıyallâhu Anhumâ)nın şöyle dediğini Buhârî nakletmektedir: ‘’Kur’ân’da, ‘Allah (Celle Celâluhû)ı belli günlerde/sayılı günlerde anın’ ayetleri teşrik günlerine işarettir.’’

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal