Kurban Bayramı'na sayılı günler kala uzmanından uyarı! Bunları asla art arda tüketmeyin

Bayram ziyaretleri esnasında et ve tatlı tüketiminin yoğun olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel Aydın, ciddi uyarılarda bulundu. İşte haberin detayları...

07.07.2022-17:29 - (Son Güncelleme: 07.07.2022-17:58) Kurban Bayramı'na sayılı günler kala uzmanından uyarı! Bunları asla art arda tüketmeyin

Kurban Bayramı’na neredeyse sayılı günler kaldı. Öte yandan bayram ziyaretleri esnasında et ve tatlı tüketiminin daha fazla olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel Aydın, ciddi uyarılarda bulundu. Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel Aydın konuya yönelik, “Bayramlarda değişen beslenme düzeni ve besin çeşitliliği sindirim güçlükleri, yüksek tansiyon ve kalp çarpıntıları gibi problemlere yol açabiliyor. Ancak ufak tedbirlerle bu sorunların önüne geçilebilir” şeklinde açıklama yaptı.

‘’Sakatat ve organ etlerinden uzak durulmalı’’

Özellikle de kilo problemi olan, yüksek tansiyon, diyabet ve kalp-damar rahatsızlığı bulunan kişiler bayram ziyaretlerinde beslenmesine çok daha dikkat etmeli. Diğer yandan Kurban Bayramı’nda tüketilen etin doymuş yağ ve kolesterol bakımından çok daha zengin olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel Aydın bu konuda, “Tansiyon veya diyabet gibi sağlık problemi yaşayan kişiler etin daha az yağlı veya yağsız kısımlarını tercih etmeli. Özellikle sakatat ve organ etlerinden uzak durulmalı” öneride bulundu.


‘’Kızartma yerine haşlama, kavurma ve fırın tercih edilmeli’’

Ayrıca kızartma yerine haşlama, kavurma ve fırında pişirme yöntemi tercih edilmelidir. Taze kesilmiş etlerin çok daha sert ve zor pişeceği için sindirimi zorlaştırdığını anımsatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel Aydın, “Etlerin daha kolay sindirilmesi için birkaç gün buzdolabında dinlendirilip tüketilmesinde yarar var. Özellikle etlerin kızartma ve kavurma yöntemleri yerine ızgara, fırın veya haşlama yöntemi tercih edilmesi daha sağlıklı. Sebzenin de bulunduğu et yemeklerinde ise ekstra yağ eklemeye gerek olmadığı için yemeğin kendi lezzeti ortaya çıkıyor. Ayrıca, bir öğünde tüketilen et miktarının 100 gramı geçmemesine özen gösterilmeli” diye söyledi.


‘Sindirimi daha kolay olan karbonhidrat gurubu üyeleri tercih edilmeli’’

Etle beraber sebze ve salata tüketilmeli, et tüketirken yanında yer alan besin gruplarına son derece dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel Aydın konuya yönelik, “Ana öğün et olduğunda yanında mutlaka salata veya zeytinyağlı bir sebze yemeği olmalı. Ekmek olarak ise beyaz un yerine tam buğday veya çavdar ekmeği tercih edilmeli. Ekmek tüketilmiyorsa; çorba, bulgur pilavı veya makarna gibi sindirimi daha kolay olan karbonhidrat grubu üyelerini tercih edilmeli” şeklinde aktardı.

Kahvaltı hiçbir şekilde atlanmamalı çoğu aile için bayramın ilk gününün keyifli bir aile kahvaltısı anlamına geldiğini anımsatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel Aydın konuya ilişkin, “Bayram günleri yapılacak en büyük yanlışlardan biri de nasıl olsa öğleden sonra çok fazla yemek yiyeceğim diye kahvaltı öğününü atlamak. Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalı” diye söyledi.


‘’Çay ve kahve tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor’’

Söz konusu yemeklerden sonra sindirimi zor besin ve içecek gruplarından kesinlikle uzak durulmalı ve hazmetmesi zor olan etin üzerine bir de yoğun şekerli tatlıların mide ve bağırsak problemlerine yol açabileceğini dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel Aydın bu konuda, “Yemeklerin ardından sunulan şerbetli hamur tatlıları sağlık açısından tehlike taşıyor. Bunların yerine hazmı daha kolay olan sütlü veya meyveli tatlıları tercih edilmeli” şeklinde konuştu. Şekerli ve asitli içeceklerin de sindirimi zorlaştırdığını hatırlatan Aydın, “Hazmı daha kolay olan ayran, cacık veya bitki çayları tercih edilmeli. Ayrıca, bu dönemde çay ve kahve tüketimine de dikkat edilmesi gerekiyor” diye söyledi.

Ayrıca yemek yedikten sonra hareket etmenin sindirim açısından faydalı olduğunu ve bayram ziyaretlerinde sohbet eşliğinde öğün dengesinin kaçabildiğinin altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel Aydın, “Yemeklerden 30-40 dakika sonra hafif, orta veya tempolu yürüyüş yapmak hazımsızlığı önlüyor. Asansör yerine merdiven kullanmak, kısa mesafeli yerlere yürüyerek gitmek gibi basit önlemler alınabilir. Unutmayın, biraz ekstra hareket, hiç hareket etmemekten daha karlı” şeklinde uyarılarda bulundu.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal