Kuraklık Desteği Nedir, Kuraklık Destek Ödemeleri Ne Zaman Yatacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kuraklık desteği ile ilgili açıklamalarının ardından kuraklık destek ödemeleri gündeme geldi. Peki, kuraklık desteği nedir, kuralık destek ödemeleri ne zaman yatacak, kuraklık desteği yattı mı? Sizler için derledik.

09.12.2021-15:51 - (Son Güncelleme: 23.12.2021-10:41)

Kabine toplantısı ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çiftçilere bir müjdesi oldu. Cumhurbaşkanı yaptığı açıklamalarda kuraklık destek ödemelerinin ne zaman gerçekleşeceğinin haberini verdi. Toplamda kaç kişiye ne kadar ödeneceğini de aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçilerin yüzünü güldürdü. İşte detaylar...

KURAKLIK DESTEĞİ YATTI MI?

Başkan Erdoğan, kuraklık destek ödemeleri için Aralık ayının ikinci yarısı tarihini vermişti. Aralık ayının sonuna geldiğimiz bu günlerde destek ödemelerinin yatıp yatmadığı merak ediliyor. Peki, kuraklık destek ödemeleri yattı mı?

Çiftçilerin kuraklık desteği için banka hesaplarını kontrol etmesi gerekiyor. Ödemelerin yakında yatacağı biliniyor. Çiftçiler gün aşırı hesaplarını kontrol etmeli.

KURAKLIK DESTEĞİ NEDİR, KİMLERE VERİLİR?

Bozulan iklim dengesinden ve yağışlardaki azalmadan kaynaklı olarak Türkiye, birçok bölgede kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya. Geçimini buradan sağlayan çiftçiler toprak kurak olsa da ekmeye devam ediyor. Böylece doğal olarak ektiklerinde kayıp yaşıyorlar. Bu kaybı karşılamak üzere devlet tarafından çiftçilere destek ödemeleri yapılıyor. Bu desteğe de “kuraklık destek ödemesi” deniyor.

Kuraklık destek ödemesi toprağını eken ve kayıp yaşayan çiftçilere veriliyor. Çiftçiler bu desteği alabilmek için Çiftçi Kayıt Sistemi’nde kayıtlı olmalı. Bu sistem üzerinde kayıtlı olan çiftçilere destek ödemesi gerçekleştiriliyor. Çiftçilerin sisteme kayıt olmalarıyla birlikte arpa, buğday, nohut, mercimek, yulaf ve çavdar ürünlerinden birini ya da birkaçını ekmiş olması gerekiyor.


KURAKLIK DESTEĞİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

Kabine toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kuraklık destek ödemeleri konusunda açıklamaları oldu. Çiftçiler merakla kuraklık destek ödemeleri ne zaman ödenecek diye bekliyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2021 yılının Aralık ayında yatacağı haberini verdi.

Aralık ayının ikinci yarısında kuraklık desteğinin ödeneceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplamda 651 bin çiftçiye 2.6 milyar liralık destek ödemesi gerçekleştirileceğini söyledi. Çiftçilerin sabırsızlıkla beklediği haber geçtiğimiz gün geldi. Şimdi aralık ayının ikinci yarısı bekleniyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından “138 milyon 343 bin 961 liralık destek ödemesi hesaplara aktarılmaya başlandı. Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımları Desteği kapsamında 90 milyon 540 bin lira, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi kapsamında 11 milyon 51 bin lira, Büyükbaş Hayvan Hastalıkları Tazminatı kapsamında 21 milyon 793 bin lira, Hububat, Baklagil, Dane Mısır Fark Ödemesi kapsamında 10 milyon 73 bin lira, Sertifikalı Tohum Üretim Desteği kapsamında 4 milyon 885 bin lira aktarılacak. Hayırlı, bereketli olsun.” Demişti.

KURAKLIK DESTEĞİ HANGİ İLLERE VERİLECEK?

Kuraklık desteğinin verim kaybına göre dekar başına 30 ile 100 lira arasında ödeneceği Çiftçi Kayıt Sistemi üzerinden paylaşıldı. Peki kuraklık destek ödemeleri hangi illere veriliyor?

Destek alacak olan iller ve çiftçiler, verim kaybı oranları, meteorolojik veriler, TARSİM kayıtları ve İl-İlçe Hasar tespit Komisyonları kayıtları dikkate alınarak İl-İlçe Tahkim Komisyonları tarafından belirlenecek. Henüz sistemde kimlerin desteği alacağı konusunda bir netlik yok.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal