Kur korumalı hesabı olanlar dikkat: Merkez Bankası yüzde 25’e indirdi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), kur korumalı mevduat hesabı olanları ilgilendiren bir karar aldı. Buna göre kur korumalı hesaplardaki zorunlu karşılık oranı 6 aya kadar vadede yüzde 30’dan yüzde 25’e düştü. İşte detaylar…

30.01.2024-09:41 - (Son Güncelleme: 30.01.2024-17:24)

Merkez Bankası tarafından kur korumalı mevduat hesabı sahiplerini ilgilendiren yeni bir karar daha alındı. TCMB'nin Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre kur korumalı hesaplardaki zorunlu karşılık oranı 6 aya kadar vadede yüzde 30’dan yüzde 25’e düştü.

Zorunlu karşılık uygulamasında yapılan değişikliklerle birlikte; piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artırmak, makro finansal istikrarı güçlendirmek ve miktarsal sıkılaştırma yoluyla parasal aktarımı desteklemek amacıyla kararlar alındı.

Yüzde 25’e indirildi

AA’nın yer verdiği habere göre; Bu doğrultuda, döviz koruma işlemine tabi tutulan hesaplar için zorunlu karşılık oranlarında 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 30'dan yüzde 25'e bir indirime gidilmesi, yabancı para cinsinden mevduat ve katılım fonları için (yurt dışındaki banka mevduatları, katılım fonları ve kıymetli maden depo hesapları hariç) tüm vadelerde Türk lirası cinsinden tesis edilen ek zorunlu karşılık oranının yüzde 4'ten yüzde 8'e çıkarılmasına karar verildi.

Merkez Bankası

Yapılan düzenlemelerle, Türk lirası mevduata geçişe yönelik adımlar güçlendirilirken, aynı zamanda miktarsal sıkılaştırma sürecine devam edildiği ifade edildi. Para Politikası Kurulu'nun 25 Ocak 2024 tarihli kararına göre, sadeleşme sürecine uyumlu olarak, kredi arzında ve mevduat faizinde görülebilecek oynaklıklara karşı makroihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasının destekleneceği vurgulanmış ve sterilizasyon araçlarının çeşitliliğinin artırılarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edileceği açıklanmıştı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal