Yüzen Adalar Nedir, Nasıl Oluşur?

Ladik Gölü'ndeki meşhur yüzen adalar yerli turistlerin gözdelerindendir. Peki yüzen adalar nedir? Nasıl oluşur? Özellikleri nedir?

27.06.2018-13:02 - (Son Güncelleme: 23.01.2022-15:45) Yüzen Adalar Nedir, Nasıl Oluşur?

Yüzen adalar birçoğumuz için farklı bir kavram. Dünyada çok sık görülen bu doğa olayı, gölden bağımsız bir şekilde oluşan ve yine gölden bağımsız bir şekilde hareket eden toprak bütününe denir. Ülkemizde de görülebilmektedir.

YÜZEN ADA NEDİR?

Bataklık, çamur ve yüzen sucul bitkiler türküsüdür. Dünyada birçok yerde görülebilir bir doğal olaydır. Bataklıklarda ve göllerde görülebilir. Amazon Nehri'nde de görülen bu yüzen adalar, en çok göllerde görülür. Okyanuslarda böyle bir oluşum görülmemektedir. Bazı yüzen adalar uzun sürelidir ve üzerinde bitki örtüsü oluşur.

YÜZEY ADA NASIL OLUŞUR?

Bu doğal olay, saz gibi birbirini tutan bitkilerin sudan daha az yoğun bir kara kütlesi oluşturmasıyla ortaya çıkmaktadır. Adanın üzerinde sal gibi yüzmeye başlamaktadırlar. Adalar rüzgara göre hareket edebildiği gibi bazı adalar sal ile de hareket ettirilebiliyor. Bazı adalarda ağaç yetişebiliyor. Köklerin dibe ulaşamaması sonucu yüzmektedirler. 

LADİK GÖLÜ NEREDE?

Samsun'a bağlı olan Ladik ilçesine 12 kilometre mesafedeki 870 hektarlık alanda yer alan Ladik Gölü, doğal bir doğa harikası ve sit alanıdır. Göldeki suyun tektonik hareketler sonucunda meydana gelen çukura dolmasıyla oluşmuştur.

yüzen ada nasıl oluşur

LADİK GÖLÜ ÖZELLİKLERİ

Tektonik bir göl olan Ladik Gölü, birçok farklı balık çeşidine ve su kuşu türlerine ev sahipliği yapar. Özellikle turna balığı ve tatlı su levreği ünlü olan göl, balıkçıların ilgi gösterdiği bir mekandır.

Bölgede balık dışında çok yüksek sayıda kuş türü de vardır. Gece balıkçılı, alacabalıkçıl, erguvanı balıkçıl, küçük akbalıkçıl, yeşilbaş, karaleylek, uzun bacak, kızkuşu, yeşil düdükçün, karabaş martı, gümüş martı, turna. Sumru, küçük sumru ve ak kanatlı sumru gibi kuş türleri Ladik Gölü'nü ev bellemiştir. Çevresinin dağlık alanlarla çevrili olmasından sebeple serçe ve saka kuşları da vardır.

YÜZENADALAR TABİAT PARKI NEREDEDİR?

Tamamen bir doğan oluşum olan bu tabiat parkı, Bingöl'de yer almaktadır. Solhan ilçesinin Hazarşah Köyü'nde bulunan tabiat parkının etrafı dağlarla çevrilidir. Üzerinde bir krater gölü bulunmaktadır. Su tatlı ve berraktır. Gölde yüzen üç tane ada bulunmaktadır. Adalar göl içinde bağımsızdırlar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal