Plak Çalar

Plak çalar Teknosa? En iyi plak çalar? Plak çalar tavsiye? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

28.05.2018-23:14 - (Son Güncelleme: 28.05.2018-23:04) Plak Çalar

Plak Çalan Aletin Adı Nedir ?

Çok sorulan bu sorunun yanıtı pikaptır. Pikap hususunda kısa bilgi aktaralım.

İlk olarak pikap dediğimiz aletin kolay anlatımla 2 ana parçası vardır.

Turntable plate : Plağın üstüne koyulduğu yuvarlak dönen tabla

ikincisi ise : Tone arm yani iğnenin üstüne takıldığı kol, bu kolun üstünde counter weight denilen bir de ağırlık vardır.

Bu ağırlığın hedefi iğnenin plak üstüne uygulayacağı basınç ve ağırlığı tespit etmektir. Ayrıca anti-skating ayarı ile iğnenin merkezkaç kuvveti ile savrulmasının önüne geçmektir. Tone arm 2 çeşitte olur S type veya straight . Düz, sopa şeklinde olanlar iyi sistemlerde kullanılır (S type çoğu zaman dj pikaplarında kullanılır)

Turntable plate : 12 inç olmak mecburiyetindedir. Çünkü standart LP veya 33'lük 12 inç boyutundadır. Aynı biçimde 7 inchlik singlelar vardır ve bunlar da 12 inchlik tabla üstünde çalar.

Modern pikapta 2 dönme hızı yer alır. 33 devir veya 45 devir. (rpm) 33lük plaklar dakikada 33 defa döner diğeri ise 45 defa.

Bu sebep ile pikabın içinde bu 2 dönme hızına imkan tanıyan sabit bir motor vardır. Bu motorun devir kaçırmaması amaçlı çok kaliteli olması lazımdır.

Motor Turntable plate'i ya etrafından geçirilen bir kayış yardımı ile çevirir (belt drive) veya büyük bir mıknatıs vasıtası ile döndürür (direct drive). Hi Fi sistemlerde çoğu zaman belt drive kullanılır.

Son Dakika Kültür-Sanat Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal