Evliya Çelebi Doğumunun 408. Yılında Dualarla Anıldı

Seyyah Evliya Çelebi 'Doğumunun 408. yılında Seyyah-ı Alem Evliya Çelebi' adlı programla meşhur seyahat rüyasını gördüğü Eminönü'ndeki Ahi Çelebi Camisinde anıldı. Programın ardından Topkapı Sarayı'na yüründü.

27.03.2019-18:22 - (Son Güncelleme: 27.03.2019-18:04) Evliya Çelebi Doğumunun 408. Yılında Dualarla Anıldı

Seyyah Evliya Çelebi, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün düzenlediği 'Doğumunun 408. yılında Seyyah-ı Alem Evliya Çelebi' adlı programla meşhur seyahat rüyasını gördüğü Eminönü'ndeki Ahi Çelebi Camisinde anıldı.

Camide Evliya Çelebi için Kur'an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okunan programın sonunda şerbet ve helva ikramı yapıldı. Programın ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi rehberliğinde Topkapı Sarayı'na yüründü.

Prof. Dr. Develi, beraberindeki topluluğa Evliya Çelebi'nin hafızlık ve enderun eğitimi görmüş ayrıca Arapça, Farsça, Latince ve Yunanca bildiğini söyledi.

EVLİYA ÇELEBİ RÜYALARI SAYESİNDE GEZİP GÖRME AŞKINA KAVUŞUYOR

Evliya Çelebi'nin camide gördüğü rüyaya da değinen Develi, caminin bulunduğu alanda bir yemiş iskelesi bulunduğunu belirterek, "Buraya gemiler geliyor, gidiyor. Belki de burayı bir çıkış kapısı olarak görüyordu." değerlendirmesinde bulunan Develi sözlerine şöyle devam etti:

"Sahih rüya göremedim hiç. Görenler vardır. Bununla hayatına intizam verenler de vardır muhakkak. 17. yüzyılda bunun çok çok fazlası olduğunu, sadrazamların, padişahların, paşaların hayatlarını rüyalara göre tanzim ettiğini düşünün. Böyle kutlu bir rüya görmek, Evliya Çelebi'nin bu izni almasını kolaylaştırıcı unsur. Evliya bu rüyayı 19 yaşında görüyor ancak ilk seyahate çıkması -o da kaçak olarak yine- 30 yaşındadır. Aradan bir 11 yıl geçiyor yani."


Son Dakika Kültür Sanat Haberleri için aşağı kaydırın.

 


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal