Kripto Para Düzenlemesi Yasasının Detayları

Türkiye'deki kripto para skandalının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı kripto para platformları üzerinde bir düzenleme yasası çalışmalarına başladı.

31.05.2021-09:55 - (Son Güncelleme: 31.05.2021-10:44) Kripto Para Düzenlemesi Yasasının Detayları

Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in insanları dolandırıp, 2 milyar dolarlık kripto para ile ülkeden yurt dışına kaçması, binlerce vatandaşın kripto para mağduru olmasına neden oldu.

Ülkedeki bu skandalın ardından Türkiye'de kripto para platformları için yasal bir düzenlemeni hayata geçirilmesi gerektiği gündeme geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise devreye girerek, kripto para konusunu masaya yatırarak çalışmalara başladı. Kripto paralara düzenleme yasası getirileceği duyuruldu. Yasanın detaylarının ne olacağı ile ilgili bir çok kişinin kafasında soru işaretleri yer alıyor.

MERKEZ BANKASI VATANDAŞLARI UYARDI

Kripto para hakkında rapor yazan Merkez Bankası, 'asli değeri yok ve değeri çok oynak' diyerek ve vatandaşlara bu platformlarla ilgilenen insanlara dikkatli olmaları yönünde uyarılar yaptı.

''Kripto paraların bir asli değeri yoktur ve değeri çok oynaktır'' denilen raporda, dünyada 370’ten fazla kripto varlık borsası bulunduğu kaydedildi. Kripto para platformlarında hizmet sağlayıcıların düzenlenmemesinin dolandırıcılık ve suistimal gibi üyelerin mağduriyetine yol açtığı, bazı kişilerin ciddi maddi kayıplar yaşadığı belirtildi. Türkiye’de de Hazine ve Maliye Bakanlığı başkanlığında çalışmalar başlatıldığı, çalışmalar sonucunda belli bir yasal düzenleme yasasının sunulacağı bildirildi.

SPOTAJ ve VERGİ GELMESİ GÜNDEMDE

Kripto para ve platformlarına ilişkin bir yasal düzenleme bulunmuyor. Kripto para kazançlarından gelir vergisi alınan ülkeler de durum araştırması yapılıyor. Örneğin, ABD kripto para sahiplerinden gelir vergisi alıyor. Bilgiler arasında ise Türkiye'nin kripto para sahiplerinden stopaj ve vergi alınacağı yer alıyor. Kripto paranın emtia olarak kabul edilmesi durumunda sürekli alım satım yapanların mükellef olması da gündem olacak.

RİSKLERİ NELER?

Kripto para savunucuları raporda , Bitcoin gibi merkezi olmayan bir kripto varlığın, sansüre ve merkez bankasındaki devalüasyona karşı mukavemetli olması nedeniyle, merkezi bir para kaynağından daha güvenli olduğu iddia edildi. Kripto varlıkların hem finansal istikrar hem de tüketiciler açısından önemli riskler doğurduğu ifade edildi.

Raporda, ''Kripto varlıklarının alım, satım ve saklamasına aracılık eden, halihazırda küresel ölçekte toplam sayıları 370’den fazla olan kripto varlık borsalarının diğer ifadeyle sanal varlık hizmet sağlayıcıların düzenlenmemiş olması çeşitli dolandırıcılık ve suistimallere yol açmakta'' denildi.

TÜRKİYE'DE PLATFORMLAR NE DURUMDA?

Dünyada 370’ten fazla kripto varlık borsası bulunurken Türkiye'de bu borsa sayısının 22fakat merdiven altı platformlarla birleştiğinde 40'ı bulduğu tahmin ediliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal