Kredi Kartı Dolandırıcılığı Nasıl Yapılmaktadır? Kart Güvenliği Hakkındaki Bilgiler

Son zamanlarda vatandaşlarımızın çok sık yaşamış olduğu, Kredi kartı dolandırıcılığı son zamanlarda çok fazla yayılmaya başlamış durumda. Peki Kredi kartı dolandırıcılığı nasıl yapılmaktadır? Sizde kredi kartı güvenliğini nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, sayfamızın devamın 'da yer verilmiş olan yazımızı okuyabilirsiniz.

01.05.2022-00:53 - (Son Güncelleme: 01.05.2022-00:53) Kredi Kartı Dolandırıcılığı Nasıl Yapılmaktadır? Kart Güvenliği Hakkındaki Bilgiler

Son zamanlarda vatandaşlarımızın çok sık yaşamış olduğu, Kredi kartı dolandırıcılığı son zamanlarda çok fazla yayılmaya başlamış durumda. Ülkemizde çok fazla yaşanmaya başlanan bu dolandırıcılık, Türk Ceza Kanunu'na göre bilişim suçu olarak sayılmaktadır.

Kredi kartı

Kredi kartı dolandırıcılığı nasıl yapılmaktadır? 

Vatandaşların banka ve kredi kartlarını kötüye kullanan bu kişiler bir çok farklı yöntemle insanları kandırmaya devam ederek kart bilgilerini almaktadırlar. Bu sebeple kart korumanızı çok iyi yapmanız gerekiyor. Dolandırıldığınızı anladığınız an hemen banka ile iletişime geçerek, kartınızı bloke ettirmenizde fayda var. Ayrıca şikayetçi olarak hukuki işlemleri de mutlaka başlatmalısınız. Bankaların sorumluluklarını yerine getirmediği zamanlarda bu yazmış olduğumuz işlemleri yapmanız, daha çabuk mağduriyetinizin giderilmesini sağlayacaktır.

Dolandırıcılık

2022 yılında Kredi kartı dolandırıcılığının cezası, Türk Ceza Kanununda yer alan 245. maddeye göre 3 farklı şekilde işlenmektedir. 

Başkasına ait olan banka yada kredi kartlarını kullanıldığı anda, kart sahibinin eğer izni olmazsa bu suç sayılmaktadır ve 3 veya 6 sene hapis cezasına ve 5000 gün kadar adli para cezasına çarptırılır.

Gerçek olmayan sahte bir kredi kartı basılıp, kullanılması durumunda gene suç teşkil etme anlamına gelmektedir. Bu işlenmiş suçun cezası ise 3 ile 7 sene hapis ile birlikte 10.000 gün kadar para cezası verilmektedir.

Sahte bir banka ve kredi kartı kullanarak yarar sağlanma yapılması, bir müşterinin hesabıyla bağlantı kurulamayan sahte kredi kartlarını kapsar. Böyle bir durumda dolandırıcı kazanç sağlarken, mağdur müşteri bulunmamaktadır. Bu suçun cezası ise, 4 ile 8 yıl hapis ve 5.000 gün para cezası şeklinde verilmektedir.

Kredi kartı dolandırıcıları, kullandıkları gelişmiş olan teknoloji ile bir çok vatandaşı mağdur etmektedir. Bunların başında ise, sosyal mühendislik, sızma ile kullanıcı bilgilerine ulaşma, kartı çalma veya kopyalama gibi kredi kartı dolandırıcılığı yer almaktadır. Sosyal mühendislikte, karşı tarafı çok iyi bir şekilde ikna ederek farkında olmadan kart bilgilerine ulaşır. Ülkemizde bir çok vatandaş bu şekilde kandırılmaktadır. Başka bir yöntem ise, banka yada alışveriş sitelerini taklit ederek hack'leme yöntemiyle bilgilerine ulaşmaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal