KPSS ÖABT Ne Demek?

ÖSYM'nin hazırlamış olduğu KPSS sınavı nedir? KPSS'ye kimler girebilir? ÖABT ne demek açılımı nedir?

28.05.2021-11:03 - (Son Güncelleme: 26.01.2022-16:01)

KPSS başvurularının başlaması üzerine adayların büyük bir merak duymaya başlamış olduğu konular arasında da ÖABT ile A Grubu ve B Grubu kadroları yer alıyor. Bunların dışında da Kamu Personeli Seçme Sınavı'na ilişkin çeşitli sorgulamalar gündemde yer buluyor. KPSS'ye kısa bir zaman kala, KPSS ÖABT nedir, KPSS A Grubu ne demek gibi sorular toplum içerisinde merak edilip araştırılıyor. İşte ÖABT açılımı ve KPSS A Grubu meslekleri ile birlikte merak edilenler haberimizde...

ÖABT NE DEMEK, AÇILIMI NEDİR?

ÖABT Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi'nin kısaltılmış halidir. Kamuda öğretmen olarak bulunmak isteyen adaylar, ÖABT sınavına girer. Bütün öğretmen adayları bu sınav içerisinde kendi alanlarından sorumlu tutulur. Öğretmen adayı olan kişilerin ÖABT haricinde GY-GK ve Eğitim Bilimleri sınavlarına da girmesi lazımdır.

KPSS ÖABT

NEDİR?

Kamu kurum ve kuruluşlarının çeşitli kadro ve pozisyonlarına, "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik" hükümlerince ÖSYM tarafından yerleştirme işlemi yapılmaktadır.

Yukarıda bahsi geçen Yönetmeliğin 2. maddesi içerisinde, kamu görevlerine ilk defa ataması yapılacak olan kadrolar A Grubu Kadrolar ve B Grubu Kadrolar olmak üzere iki gruba ayrılmıştır.

a) A Grubu Kadrolar; Başbakanlık, Bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak sureti ile girilen ve belirli bir yetişme programının ardından yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına,

b) B Grubu Kadrolar; kadroları 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin eki listelerde olan, genel ve özel bütçeli kurumlar ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurmuş oldukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşları içerisinde yukarıda (a) bendinde ifade edilmiş olan meslekler haricinde, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadro ve görevlere atanacaklar içindir.

KPSS'YE KİMLER KATILABİLİR? 

Sınavın türüne göre lise, ön lisans veya lisans mezunları KPSS'ye girebilmektedir. Sınava, sınavın geçerliliği süresi içerisinde mezun olacak öğrenciler de giriş yapabilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal