Kovid-19'un psikolojik etkileri de var!

Kovid-19 hastalarında eklem ağrısı, aşırı halsizlik fiziksel hastalıkların yanı sıra huzursuzluk, aşırı uyuma isteğine rağmen dinlenememe, sinirlilik, tahammülsüzlük, hastalık ve ölüm korkusundan gibi şikayetlerinde çok yaşandığını aktaran Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, varyantın sinirsel sistem üzerindeki etkilerini konuştuk işte detaylar.

23.01.2024-16:47 - (Son Güncelleme: 23.01.2024-16:47)

Prof. Dr. Özkaya, Kovid-19'un ilk ortaya çıktığı dönemlerde yaşanan "akciğerlerdeki buzlu cam" görünümlerinin tekrar başladığını vurguladı. Grip, domuz gribi ve RSV gibi solunum yollarını etkileyen ciddi virüslerin bir hastada birden fazla görülebileceğini aktaran Özkaya, "Hastalarımız, uzayan öksürük şikayetlerinin hangisinden kaynaklandığını merak ediyor. Kovid-19 testleri büyük oranda negatif gelse de öksürük ve grip şikayetleriniz uzamış ise mutlaka doktora gitmeli ve akciğer filmi çekilmesiyle bu hastalıkların ayrımı yapılarak tedaviye başlanmalı’’ dedi.

Kovid-19 psikolojik etkileri

Sinir bozucu hale geldi!

Kovid 19 ciddi oranda artış yaşandığını ve öksürükte de hızlı bir yükselmenin olduğunu belirten Özkaya,"Acil servisler ve poliklinikler adım atılmayacak kadar kalabalık. Bunun sebebi, birkaç virüsün neden olduğu uzamış ya da kronik grip vakaları. Özellikle, öksürük hastaların tabiri ile 'sinir bozucu' hale geldi. Buna, 'öksürük ve zatürre salgını' diyebiliriz. Kovid-19 hastalarımızda huzursuzluk, uykusuzluk ve aşırı uyuma isteğine rağmen dinlenememe, sinirlilik, terleme, tahammülsüzlük, hastalıktan ve ölüm korkusundan bağımsız anksiyete dediğimiz endişe, kaygı ve korku şikayetleri daha sık ve ön planda görülmeye başlandı."


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal