Kovid-19 Tanı Kitlerinin İnternetten Satışı Engellendi

Sağlık Bakanlığı, sosyal medya ve internet alışveriş sitelerinden satılan koronavirüs test kitlerinin satış, reklam ve tanıtım faaliyetlerine erişim engeli getirdi.

16.12.2020-17:35 - (Son Güncelleme: 16.12.2020-17:40) Kovid-19 Tanı Kitlerinin İnternetten Satışı Engellendi

Salgın boyunca, Kovid-19 test kitlerinin satış, reklam ve tanıtım faaliyetleriyle ilgili olarak Bakanlığın tarafına yapılan 90 bildirimden 39'unun koronavirüs test kiti satış ve reklam faaliyetlerine ilişkin şikayetleri kapsadığı görüldü. Sosyal medya üzerinden yapıldığı tespit edilen faaliyetlerin incelemesinden sonra konu ilgili şirketlere iletilerek linklere erişim engeli getirildi.

İNTERNET SİTELERİNE YAZILI UYARI

İncelemede, bildirimlerden 28 internet sitesinde yapılan koronavirüs test kiti satış ve reklam faaliyetlerini kapsadığı tespit edildi. Bu kapsamda, Türkiye'de yerleşik bir adresi olan internet sitelerine, bu faaliyetlerin sona erdirilmesi için yazılı bir uyarı yapıldı. Bildirimlerden 20'sinin yer sağlayıcıları (alışveriş siteleri) aracılığıyla gerçekleştirilen ürün satışlarıyla alakalı olduğu görülürken, aykırılıklara ilişkin yer sağlayıcı internet sitelerine bildirimler yapıldı. 3 bildirimin ise doğrudan telefon ve WhatsApp üzerinden gerçekleştirilen satışları içerdiği öğrenildi.

DENETİMLER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Aynı zamanda, satış ve reklam faaliyetlerinin adresleri tespit edilen tüzel kişilik niteliğindeki firmalarla ilgili, mevzuat doğrultusunda gerekli incelemelerin gerçekleştirilebilmesi için ilgili İl Sağlık Müdürlüklerine bildirim yapılarak doğrudan piyasa gözetimi ve denetimi kapsamına giren konulara ilişkin denetimler yapıldı.

Mevzuata göre, sağlık meslek mensuplarınca kullanılması kullanılması ve uygulanması öngörülen veya tıbbi cihaz satış merkezinde uygulamaya ihtiyaç olan cihazların, tüketiciye hitaben reklamı yapılamıyor. Kovid-19  tanı kitleri de bu kapsamda ele alınmaya başlandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal