Kovid-19 Sürecinde KOAH ve Astım Hastalarına Önemli Uyarı

Uzmanlar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgın döneminde KOAH ve astım hastalarının ilaçlarını bırakmaması ve düzenli olarak kullanmaya devam etmesi gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu.

05.10.2020-14:45 - (Son Güncelleme: 05.10.2020-14:41) Kovid-19 Sürecinde KOAH ve Astım Hastalarına Önemli Uyarı

Tüm dünyanın etkilenmesine neden olan koronavirüs (Kovid-19), başta kronik akciğer hastaları olmak üzere, birçok kişi için tehdit oluşturuyor. Özellikle KOAH’lı hastaların, yaşları ve ek hastalık öyküleri olması nedeniyle en riskli grupta yer aldığına dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür İnce, astım, kronik kalp damar hastaları, sigara içenler ve kronik böbrek yetmezliği gibi bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan hastalığı bulunan kişilerde riskin çok daha yüksek olduğunu hatırlattı.

Uzm Dr. İnce, ‘Kovid-19 akciğerde ağır pnömoni, yani zatürre, sonrasında da akut solunum sıkıntısı sendromuna neden olabiliyor. Bu durumda, ağır hasar gören akciğer, kanı yeterince temizleyemiyor ve dokulara yeterli oksijeni sağlayamaz hale geliyor. Çoklu organ yetmezliği başlaması sonrasında ne yazık ki hasta hayatını kaybedebiliyor’ dedi.

HASTALAR TAM KONTROL ALTINDA TUTULMALI

Dr. İnce konuşmasına şöyle devam etti: ‘Kovid-19 ile temasın önlenmesi bu hasta gruplarında ana hedeftir. Bunu sağlamak için de temas ve izolasyon kurallarına tam uyum son derece önemlidir. Hastalarda yaşam kaybı riskini en aza indirebilmek için, hastalıklarının tam kontrol altında olması gerekir.’

İLAÇLARI DÜZENLİ KULLANMAK GEREKİR

İlaçların düzenli olarak kullanılmasının önemini vurgulayan İnce, ‘Astım ve KOAH hastalarında kontrolün sağlanması için, sigara içilmemesi, ev içinde çözünen kimyasal oranı fazla deterjan ve temizlik malzemelerinin dikkatli kullanılması, alerjen maruziyetlerinin azaltılması ve ilaçlarının düzenli kullanılması önem taşıyor’ dedi.

Bazı hastaların, solunum ilaçlarını, steroid yani kortizon içerdiği ve bağışıklık sistemini zayıflatacağı endişesiyle kullanmakta tereddüt ettiğini belirten Uzm. Dr. Özgür İnce, ‘Bu ilaçların hastalıkların kontrol altında alınmasında büyük rolü var. Bu dönemlerde ilaçların dozlarının atlanmaması ve özenle kullanılması önemlidir. Kontrolü bozulan, yani nefes darlığı, öksürük, balgam yakınması artan hastaların ise, kendilerini takip eden hekimle mutlaka görüşmeleri gerekir. Pnömokok, yani zatürre aşısı ve grip aşılarının koruyuculuğu bulunmamaktadır. Bu nedenle en etkili yöntem hastalarla temastan kaçınmaktır’ diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal