Koronavirüs Yoğun Bakıma Alınan Hamile Sayısını Arttırdı!

Kovid-19 aşılarının çıkmasıyla hamile kadınlar aşı olurlarsa bebeklerine zarar gelip gelmeyeceği konusunda endişelenmeye başladı. Peki hamile kadınların aşı olması bebeğe zarar verir mi? Koronavirüs aşısı anne karnındaki bebeğe zarar verir mi?

09.02.2021-09:50 - (Son Güncelleme: 01.08.2021-18:47)

Pandemi sürecinde koronavirüse karşı nasıl tedbir alacaklarını şaşıran gruplardan biri de hamile kadınlar oldu. Bebeklerine zarar gelmesinden korkan hamile kadınlar, aşı olmakta konusunda da tereddütte kaldı. Şimdi ise tüm dünyada koronavirüs nedeniyle hastanede yatan aşısız hamile kadın oranı yükselişe geçti. Hamileler koronavirüs aşısı olabilir mi? Kovid-19 aşısı anne karnındaki bebeğe zarar verir mi? İşte detaylar…

YOĞUN BAKIMLAR AŞISIZ HAMİLE KADINLAR İLE TAŞTI

Son dönemlerde tüm dünyada koronavirüsün yeniden etkinliğini arttırmasıyla vaka sayıları arttı. İngiltere’nin yayınladığı verilere göre Kovid-19 kaynaklı hastaneye yatanların yüzde 10’unu aşısız hamile kadınlar oluşturuyor. 

İngiltere’de koronavirüse yakalanıp hastaneye kabul edilen hamile kadınların sayısı mayıs ayından bu yana yedi kat arttı. Sağlık personelleri tarafından aşısız kaldığı belirtildi.

Oxford Üniversitesi tarafından açıklanan verilere göre ise Kovid-19 nedeniyle hastaneye kabul edilen kadın sayısı mayıs ayından bu yana yedi kat artarak haftada 28’den 200’e çıktığını gösterdi. İngiltere’deki bir yoğun bakım doktoru, ‘Rakamlar hızla artıyor. Anne çok hasta olduğu için bebekler genellikle acil sezaryen ile erken doğmak zorunda kalıyor’ diye konuştu.  

GÜVENSİZLİK BÖYLE BAŞLADI

Aşı güvenliği için yapılan denemelere ilk başta hamile kadınlar kabul edilmedi. Daha sonra ABD’deki 130.000 hamile kadından aşının güvenli ve etkili olduğunu gösteren veriler geldiğinde, anne adaylarına kendi yaş gruplarına aşının sunulması halinde aşı olabilecekleri belirtildi. 

Kadın doğum uzmanı Dr Teresa Kelly, ‘ABD ve İsrail gibi ülkelerde, hamile kadınların çok erkenden isterlerse aşıyı seçmelerine izin verildi. JCVI (Birleşik Krallık, Aşılama ve Bağışıklama Ortak Komitesi) daha temkinli bir yaklaşım benimsedi. Ancak bu önlem geri tepti, çünkü kadınların ilk duydukları; aşı olmamaları gerektiğiydi. Bu da bazılarının aşıyla ilgili bir sorun olduğunu düşünmesine neden oldu’ diye konuştu. Bazı uzmanlar ise pandeminin başlangıcından bu yana virüsün hamile kadınlara yönelik riskinin hafife alındığını açıkladı. 

Kovid-19 enfeksiyonları ve aşıları üzerinde çalışan bir immünolog olan Dr Viki Male ise hamile kadınların savunmasız olarak kabul edilmesi ve aşı önceliği verilmesi gerektiğine inandığını açıkladı.

HAMİLELER KORONAVİRÜS AŞISI OLABİLİR?

Hamile ve emziren kadınlarda aşının etkisi ile ilgili yapılan kapsamlı bir araştırma bulunmuyor. İngiltere gebelere aşı uygulanması gerektiğini söylüyor ve seçimi kadınlara bırakıyor. Amerika gebelere ve emziren kadınlara koronavirüs aşısı öneriyor.

KOVİD-19 AŞISI ANNE KARNINDAKİ BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

Araştırmalara göre hamileler son 3 ayında Kovid-19 nedeniyle hastaneye başvuru ve ağır hastalık oranının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Yine erken doğum ve ölü doğum oranları Kovid-19 geçiren gebelerde 2 kat artıyor. Aşı Kovid-19 enfeksiyonunu önlemede etkili. Aşıdan ötürü Kovid-19 olunmuyor çünlü aşılar canlı koronavirüs içermiyor. Kovid-19 aşıları, hamilelere veya gelişmekte olan bir bebeğe zararlı olduğu bilinen maddeler içermiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal