Koronavirüs Stresi Kulak Çınlamasını Artırdı

Kovid-19 toplumu psikolojik olarak da etkiledi. Özellikle tansiyon yükselmesi, kalp rahatsızlığı, denge bozuklukları ve kulak çınlaması bu etkiler arasında. Uzmanlar, kulak çınlamalarının salgınla birlikte tetiklendiğini gösteren çalışmalar olduğunu belirtiyor.

09.11.2020-12:10 - (Son Güncelleme: 09.11.2020-11:58) Koronavirüs Stresi Kulak Çınlamasını Artırdı

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Odyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Şerbetçioğlu, koronavirüs salgınında kulak çınlama şikâyetlerinin arttığını belirterek önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Şerbetçioğlu, İtalya’da toplam 15 hastanede yapılan bir araştırmaya dikkati çekerek, ‘Bu çalışmada Koronavirüs tedavisinden geçmiş 185 hasta sorgulandığında bunların yüzde 23’ünde hastalıkla birlikte çınlamanın ortaya çıktığı anlaşıldı. Öyle bir şey ki pandemi öncesinde bu hastalarda olmayan çınlama, pandemiyle birlikte tetiklendi. Koronavirüs inceleri salt solunum yolu hastalığı olarak tanımlanırken giderek sinir hücrelerine ilgi gösterdiği ve beyne yerleştiği olgular da gözlendi. Bu ve bu gibi bulgulara dayanarak söyleyebiliriz ki pandeminin çınlamayı tetikleyici etkisi vardır’ dedi.

Bunun yanı sıra günümüzde artan vaka sayılarıyla salgının kısa sürede çözülemeyeceğinin anlaşılması, toplumda ek sorunlara neden olduğunu belirten Dr. Şerbetçioğlu, ‘Önceden toplumumuzda eve kapanma döneminin kısa süreceği sanılırken, artık bu sürecin uzun süreceği anlaşıldı. Eve kapanma ve sosyal izolasyon, bizim gibi sosyalleşmeyi gelenek haline getirmiş Akdeniz toplumları için ağır psikolojik sıkıntılara yol açtı. Koronavirüs nedeniyle özellikle yaşı ileri grupta giderek azalan sosyal görüşmeler hastalarda psikolojik etkenleri had safhaya çıkardı. Psikolojik sıkıntıyla artabilecek yakınmalar daha fazla görülmeye başlandı. Bunların başında tansiyon yüksekliği, kalp rahatsızlıkları, denge bozuklukları ve kulak çınlaması gibi tablolar geliyor’ ifadelerini kullandı.

‘HİPERTANSİYON DA ÇINLAMAYI ARTIRIYOR’

Genel olarak kulak çınlamasının damar hastalıklarına bağlı geliştiğini belirten Prof. Dr. Şerbetçioğlu, ‘Mesela çinko eksikliği kulak çınlamasının en önde gelen nedenlerindendir. B12 eksikliği hem dengeyi bozar hem de çınlamaya neden olur. Kansızlık veya aşırı kan hücresinin bulunması da çınlamaya neden olabilir. Eğer kulak çınlaması şikâyeti varsa önce bu tetkikler yaptırılmalı. Ancak bir hastada kalp rahatsızlığı varsa ya da tansiyonu yükseliyorsa kulak çınlaması da artabilir. O yüzden tansiyon yüksekliği ve çınlama ikisi bir arada bulunan hastaların özellikle kendilerine daha fazla özen göstermeleri gerektiği ortaya çıktı. Yaptığım araştırmalara göre, pandemi döneminde kardiyolojiye başvuran hipertansiyon ve kalp hastası sayısı çok arttı. Kısaca pandemi hem tansiyon ve kalp rahatsızlıklarını yükseltti, hem kulak çınlamasını artırdı. Yalnız kalan ileri yaş grubundaki hastalar daha çok denge bozukluğu ve çınlama nedeniyle bu dönemde hastanelere başvurdu’ diye konuştu.

STRES KULAK ÇINLAMASINI ARTIRIYOR

Çınlamanın genel olarak içkulak ve damar kökenli hastalıklarda ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Şerbetçioğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

‘İç kulağımızdaki damarlar, kronik stres ve sinirsel gerginliklerde daha fazla daralıyor. Böylece çınlama daha fazla ortaya çıkıyor. Örneğin normalde evden çıkamayıp strese giriyorsunuz, stres çınlamayı artırıyor, çınlama da stresi artırıyor. Bu tarz bir kısır döngüye girildiğinde çözümü ilk etapta ilaçlarda aramamak gerekiyor. Bir hekim olarak damar sertliği gibi rahatsızlıkları olan ve ardından pandemi döneminde evlerde izole kalan kişilere tansiyonlarını düzenli kontrol ettirmelerini öneriyorum. Hipertansiyon hastalarında çınlamanın artması, aynı zamanda tansiyonun yükseldiğine işaret edebilir. Bu durumda tansiyon ilaçlarını düzenli almaları, tuz alımını kısıtlamaları gerekiyor. Ayrıca bu hastalar gerginliği arttırıcı tutum ve davranışlardan kaçınmalı, mümkün olduğu kadar olumlu şeyler düşünmeli, müzik dinlemeli, meditasyon, yoga gibi rahatlatıcı fiziksel egzersizler yapmalı; en güzeli doğa yürüyüşlerine çıkmalı. Ne zaman biteceği belli olmayan türden stres, bağışıklığımızı düşüren en önemli etkenlerdendir. Her şeyden önce sürekli stres ortamından sıyrılmalı, gece gündüz pandemi haberleri izlenmemeli. Merak edilen bir konu ise, kulak çınlamasının kendisi işitme kaybına yol açmaz. Ancak çınlamanın nedeninin üzerine erken giderseniz, işitme kaybının da üzerine gidilmiş, hatta önlenmiş olur. Çınlamaya neden olan faktör neyse aynı zamanda işitme kaybına neden olacak faktör de odur. Önlenebilen işitme kayıpları içinde, en önde gelen nedenler, psikolojik stresle ve gürültüyle birlikte beliren işitme kaybı ve çınlamadır.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal