Koronavirüs sonrası ilk kez: Benzin ve motorinde şok gelişme! Çarşamba günü belli olacak

Son haftalarda büyük bir düşüş yaşayan petrol fiyatları, OPEC’in koronavirüs salgının başlangıcından beri en büyük üretim kesintisini yapması sonrasında sert bir yükseliş yaşadı. Bu durum akaryakıt fiyatlarına yansıyacak mı merak konusu oldu. İşte detaylar...

03.10.2022-10:52 - (Son Güncelleme: 03.10.2022-13:23) Koronavirüs sonrası ilk kez: Benzin ve motorinde şok gelişme! Çarşamba günü belli olacak

Son günlerde üst üste değer kaybı yaşayan petrol fiyatları, OPEC ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu müttefikleri (OPEC+), Kasım ayı üretim kotalarına son şeklini vermek üzere Çarşamba günü OPEC'in Viyana'daki merkezinde bir araya geleceği toplantının öncesinde sert bir yükseliş yaşadı. Toplantıda üretimin 1 milyon varilden fazla azaltılması kararının çıkma ihtimali akaryakıt fiyatlarına da zam olarak yansıyabilir. 

Yeniden yükselişe geçti

Petrol piyasası gözlerini OPEC toplantısına çevirirken, üretim kesintisinin beklentilerden daha büyük olacağına ilişkin haberler petrol fiyatlarını sıçrattı. ABD ham petrolü ve Brent petrol yeni haftaya yüzde 3 yükselişle başladı. İlk işlemlerde ABD ham petrolü 81, Brent petrol de 87 doların üzerini test etti.

Price Futures Group Kıdemli Piyasa Analisti Phil Flynn, 1 milyonu aşan bir üretim kesintisi kararının fiyatlara bir taban getirmeye yeterli olacağını belirtti. Oanda Group Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya da petrol fiyatlarındaki düşüş ivmesinin son bulduğu görüşünde. Moya, “Enerji piyasasında işlem yapan aktörler küresel yavaşlama endişeleri dolayısıyla bir süredir karamsardı, ancak artık petrol piyasasındaki risklerin yukarı yönlü olduğu söylenebilir” değerlendirmesini yaptı.

akaryakıt fiyatları zam

Dev kurumlar petrol fiyatlarını tahmin etti

Bankacılık devi JPMorgan, petrol fiyatlarının dördüncü çeyrekte 101 dolara yükselmesini beklediklerini açıkladı. Gerekçe olarak ise arzda sıkılaşmayı gösterdiler. Goldman Sachs da yükseliş tahmini yapan bir diğer kurum oldu. Bankanın analistleri, Brent'in gelecek yıl 125 dolara ulaşabileceğini söyledi.

Morgan Stanley, fiyat beklentilerinde biraz daha mütevazı tahmin yaptı ve yılın son çeyreğinde petrolün varil başına 95 dolardan işlem görebileceğini öne sürdü. UBS ise fiyat beklentilerini durgunluk endişelerinin yanı sıra Rus petrolünün Asyalı ithalatçılara devam eden akışını gerekçe göstererek aşağı yönde revize etti. Ancak bu aşağı yönlü revizyon Brent'i 110 dolara getirdi ve analistler 2023'ün üçüncü çeyreğinin sonunda 125 dolara yükselebileceğini belirtti.

Akaryakıt fiyatları ne olacak?

Geçen yılın aynı ayında savaş riskinin bile olmamasına rağmen 80 dolar seviyesinde olan petrol fiyatları karşısında akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkileyen dolar/TL kuru 8,5 liranın biraz üzerinde işlem görüyordu. Akaryakıtın litresi de o dönemlerde 7 liranın üzerindeydi. Bugün gelinen noktada petrol hemen hemen aynı seviyede fakat dolar 18,50 lira düzeyinde bulunuyor. Kurdaki artış nedeniyle uzmanlar akaryakıt fiyatlarında büyük bir gevşemeyi şimdilik öngörmüyor.

3 Ekim 2022 güncel akaryakıt fiyatları ise şu şekilde:

İstanbul

Benzin: 19,23 TL

Motorin: 23,06 TL

LPG: 10,62

Ankara

Benzin: 19,34 TL

Motorin: 23,20 TL

LPG: 10,94 TL

İzmir

Benzin: 19,34 TL

Motorin: 23,21 TL

LPG: 10,74 TL

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal