Koronavirüs Salgını Varisleri Artırır mı?

Varis şikayetleri son zamanlarda iyice artmakta. Peki koronavirüs salgını varisleri artırır mı? Sizler için uzmanına sorduk.

22.06.2021-14:20 - (Son Güncelleme: 22.06.2021-14:53)

Tüm dünya ve ülkemiz bir süredir koronavirüs salgınıyla mücadelede ediyor. Hayatımızın birçok alanında etkili olan koronavirüs salgını sonrası varis hastalarında da artış gözlemlendi. Peki koronavirüs salgını varisleri artırır mı? Merak edenler için araştırdık.

KORONAVİRÜS SALGINI VARİSLERİ ARTIRI MI? 

Varis hastalarının en çok şikayet ettikleri durumlar, kramp, bacakta gerginlik, ağrı, ödem, şişkinlik ve bacaklarda oluşan görüntü bozukluğudur. Şöylede diyebiliriz varis şikayetleri genellikle ayak bileği ve diz arasında, uzun süreli ayakta durmalar sonrasında oluşan bir hastalıktır. 

Bu hastalık yaygın olarak günün birçoğunu ayakta geçiren meslek grupları örnek verecek olursak; öğretmen, mağaza çalışanları, güvenlik görevlileri gibi mesleklerde uzun süreli çalışan kişilerde görülmektedir. 

HANGİ DAMARLARDA VARİS GÖRÜLÜR?

Bacaklarda bulunan kılcal damarlarda derinin 1-2 mm altında ve kalınlığı 1-2 mm civarında olan damarlardır. Genel olarak ciddi sağlık sorunlarına neden açmazlar ama bazı durumlarda da dikkat edilmezi gereken sağlık sorunlarına sebebiyet verebilirler. Skleroterapi, ciltten lazer veya RF (Radyofrekans) uygulamaları ile tedavi edilebilirler.

Cilt yüzeyi üzerinde bulunan derinin 1-2 cm altında bulunan damarlardır. Varisin yüzeysel damarlarda olduğu durumda, hastalığın oluştuğu bölgede dışarıdan görülen ufak kabarcıklar meydana gelir. Açık cerrahi ve endovenöz lazer veya RF uygulamaları ile tedavi edilebilirler.

Derinde bulunan damarlarda ise kanın toplanması ve seyir etmesi şeklinde kendini göstermektedir. 

Gözle görülmesi pek mümkün değildir. Ancak hastalık tüm bacakta yayılmaya başlar. Açık cerrahi operasyon ile tedavi işlemi uygulanabilir. 

varis hastalığı

VARİS SAĞLIK PROBLEMİNE NEDEN OLUR MU?

Varis dediğimiz hastalık il olarak kendini görüntü bozukluğu olarak belli eder. İlerleyen zamanlarda ise bacaklarda; yanma, şiddetli ağrı, uyuşma vb. şikayetlerle kendini belli eder. Daha da ilerleyen durumlarda ise bacak renginde değişme oluşabilir. Hatta varisin yırtılıp kanaması ve varis içinde pıhtı oluşmasıyla beraber akciğerlere pıhtı atması gibi sıkıntılar da söz konusu olabilmektedir

Bilimsel olarak Kovid-19 salgının varis hastalığını tetiklediğine dair bir belirti yoktur. Ancak salgın sürecinden sonra birçok kişide varis rahatsızlığının arttığı görülmüştür. 

Ayrıca varis hastalarında da tromboz ihtimali daha yüksek olduğu için koronavirüs geçiren varis hastalarında toplar damar tıkanıklığı ihtimalide oldukça fazladır.

Varislerin kaşınması ne anlama gelir? 

Varis bulunan bacakta meydana gelen kaşıntı, ciltte incelme ve renk değişme durumu yaşandığında karşılaşılan bir şikayettir. İncelmiş ciltteki varislerin kaşınması bacakta ciddi kanamalara neden olabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal