Koronavirüs ile ilgili bir yeni gelişme daha! Bulaşıcılık oranı 20 kat arttı

Pandeminin ortaya çıktığı ilk senelerden itibaren 1 kişinin en fazla bir kişiye bulaştığını söyleyen Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya, yaptığı açıklamada yaz ayında vakaların artması sebebiyle bulaştırıcılığın en az 20 kat arttığını söyledi.

05.08.2022-15:02 - (Son Güncelleme: 05.08.2022-16:21)

Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya, "3 yıldır ben bu hastalığa hiç yakalanmadım' diyen bir grup var. Bu grup yeni dalga da pozitif olarak geliyor. Şuan ki dalgada da virüsün bulaştırıcılık katsayısı 20'yi geçti." dedi.

İHA tarafından yapılan habere göre, Türkiye'de pandeminin ortaya çıktığı ilk zamanlarda 1 kişinin sadece 1 insana bulaştırdığını ve o zamanlarda virüsün bulaşıcılık katsayısının düşük olduğunu açıklayan Prof. Dr. Şevket Özkaya, önemli açıklamalarda bulundu.

Yaz ayında olan dalga beklenmiyordu

Yaz aylarında yaşadıkları dalganın kendilerini şaşırttığını ifade eden Dr. Özkaya, "Buna ters dalga da diyebiliriz. Daha önceki dalgalarda olmayan vaka sayılarını ulaştık. Şuan Türkiye'deki salgında günlük en yüksek vaka sayısına ulaştık. Bu vaka sayılarına rağmen ölen hastamız veya yoğun bakımda yatan kritik hasta sayımız oldukça azdır. Vaka sayıları bu kadar yüksek iken yatan sayısının az olması bunun ters bir dalga olduğunu gösteriyor." dedi.

Bulaşıcılık oranı 20 kat arttı

Bulaşıcılık oranı 20 kat arttı

Yaşanılan vakaların bulaşıcılık oranının 20 kat arttığını söyleyen Özkaya, "Bu grup yeni dalga da pozitif olarak geliyor. 3 yıldır saklandık ama nasıl yakalandık şaşkınlığı içerisindeler. Bunun sebebi ile ilgili şunu söyleyebiliriz: Virüsün bulaştırıcılık katsayısı vardır. İlk pandemi açıklandığında bu virüsün bulaştırıcılık katsayısı 1 ile 1 buçuk katsayısındaydı. Şuan ki dalgada da virüsün bulaştırıcılık katsayısı 20'yi geçti. 1 kişi 20 kişiyi enfekte ediyor demektir. Şuana kadar en yüksek katsayı ile karşı karşıyayız demektir. Halkımız panik yapmasına gerek yok. Neredeyse grip gibi geçiyor. Bu şekilde giderse herkes enfekte olacak ve toplum bağışıklığı ve aşı ile yılbaşına kadar oldukça rahatlayacağımızı söyleyebiliriz." şeklinde açıklama yaptı.

Hatırlatma dozu

50 yaş ve üzeri vatandaşların hatırlatma dozlarının olması gerektiğini ifade eden Özkaya, "4. ve 5. dozları olalım mı diye insanlar soruyor. 50 yaş ve üstündeyseniz ve aşınızın üzerinde 6 ay geçtiyse mutlaka hatırlatıcı dozlarınız olmanızı öneriyoruz. Toplumda aşılama başlamadan önce gelen vakalardan bir örnek vermiştik. Kasım 2020'de Covid pozitif saptadığımız bir hasta ilaç tedavisi almayı reddetmişti. O zaman ciddi akciğer tutulumu ile yatırmıştık. 2 sene sonra tekrar pozitif olarak geldi aşılarını olduğu için grip gibi atlattı." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Berkay Çakmak
berkay61cakmak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal