Günde bir tane tüketmek kolesterol seviyesini diplere düşürüp, damarlarınızdaki yağlanmayı yok ediyor!

Kolesterol oranı, damarlardaki tıkanmayla birlikte yaşamı tehdit eden bir hastalığa dönüşebilir. Bu konuda beslenme, kolesterol seviyelerinin düzenlenmesinde önemli bir nokta olarak öne çıkıyor. Bu sebepten dolayı öncelikle hangi besinleri tükettiğinizi gözden geçirmeniz gerekmektedir. Örnek verecek olursak, doğada olan bir meyve, kolesterol oranınızı büyük oranda düşürebilir.

05.08.2022-12:53 - (Son Güncelleme: 05.08.2022-14:14) Günde bir tane tüketmek kolesterol seviyesini diplere düşürüp, damarlarınızdaki yağlanmayı yok ediyor!

Avokado, istediğiniz şekilde bir 'meyve' olmayabilir. Ancak vücudunuz için oldukça büyük yararlara sahip. Özellikle kötü kolesterol seviyelerini düşürme konusunda oldukça etkilidir. Penn State, Tufts, Ucla, Loma Linda ve Wake Forest üniversitelerinin ortak çalışmaları. oldukça ilgi çekici sonuçlar ortaya koydu. Yaptıkları ortak araştırmada 6 ay boyunca günde bir avokado yiyen katılımcıların, vücutlarındaki sağlıksız kolesterol düzeylerinde düşüş yaşandığı görüldü. Söz konusu çalışma, avokado tüketmenin vücut ağırlığını, vücut kitle indeksini ve bölgesel yağlanma oranlarının düşürmeye yardımcı olup olmadığını ölçmek için tasarlanmıştı. 100 kilogramdan fazla kilolu ve obez katılımcıların yarısına günde bir avokado yemesini, diğer yarısının ise normal yeme şekline devam etmesi istendi. Yapılan çalışma, düzenli avokado tüketiminin göbek yağı, karaciğer yağı ve bel çevresi üzerinde bir etkisi olmadığını bulsa da, düşük LDL kolestrol seviyelerindeki farklılıklar, araştırmacıların önemli veriler elde etmesine sebep oldu.

Kalp sağlığı için önemli

Vücudun iki tür kolesterol ürettiği bilinmektedir: Yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL).HDL, "iyi" kolesterol olarak bilinip, kanınızdaki atardamarlarınızda birikebilecek "kötü" LDL kolesterolden kurtulmanıza yardımcı olabilir. Amerikan Kalp Derneği'ne göre, trans ve doğmuş yağlar açısından yoğun bir beslenme sistemi, LDL kolesterolünüzü artırabilir ve bu da kardiyovasküler hastalık geliştirme riskinizi arttırır.

Aralarındaki fark nedir?

Aralarındaki fark nedir?

Bununla birlikte, avokado, bir meyvede 29 gram yağ bulundurur. Oldukça fazla bir yağ oranına sahip olması ile birlikte, popüler olarak zengin bir tekli doymamış yağ kaynağı olarak bilinir. Tekli doymamış yağlar, LDL kolesterol seviyenizi düşürmeye yardımcı olur ve bu da kardiyovasküler hastalık riskinizi azaltmanıza vesile olur. Amerikan Kalp Derneği Dergisi'nin yaptığı bir başka araştırma, daha yüksek bir avokado alımının, özellikle diğer yağ içeren gıdalar ile değiştirildiğinde, daha düşük kardiyovasküler ve koroner kalp hastalığı riski ile ilişkili olduğu bulundu.

Avokado tüketimi vücut ağırlığının artışına sebep olmadı

Yapılmış olan deneylerde, karın yağında ve bel çevresinde bir fark yaratmış olmasa da, günde bir adet avokado tüketmek, avokadoların kalorik olarak yoğun olmasına rağmen, ekstra kilo alımına sebebiyet vermedi.

Loma Linda Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu'nda profesörü Joan Sabate, çalışmaya genel bakışında, bu durumun olumlu olduğunu, çünkü avokadodan fazladan kalori almak vücut ağırlığını veya karın yağını etkilemez ve toplam LDL kolesterolü hafifçe düşürdüğünü belirtti.

Berkay Çakmak
berkay61cakmak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal