Koronavirüs bitiyor mu? Bilim kurulu üyesi Prof.Dr. Ateş Kara'dan umutlandıran açıklama: Sakin döneme girdik!

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, salgının henüz bitmediğini ancak sakin bir döneme geçildiğini belirterek Turkovac'ın ağır hastalığı önlemedeki başarısını anlattı. Kara, 'Turkovac Kovid ile mücadelemize ciddi anlamda katkı yaptı. Hem hastalığın ağır geçmesini hem de yoğun bakıma yatışları önlemede çok başarılı olduğunu söyleyebilirim' dedi.

05.04.2022-09:04 - (Son Güncelleme: 05.04.2022-09:55) Koronavirüs bitiyor mu? Bilim kurulu üyesi Prof.Dr. Ateş Kara'dan umutlandıran açıklama: Sakin döneme girdik!

2020 yılından beri ülkemizde ve tüm dünyada etkisi gösteren koronavirüs, birçok hayatın bitmesine sebep oldu. Birçok ülke yoğun bakımdaki yoğunluk sebebiyle zor durumlar yaşadı. Ancak Türkiye bu durumda sağlık sektörünün gelişmiş olmasından ötürü çok zorlanmadı. Bu durum üzerine gelişmiş ülkeler aşı çalışmalarına başladı. Normalde uzun bir süren süreci acil durum olduğu için kısa sürede yeni tekniklerle aşı geliştirmeyi başardılar. Bu aşılar birçok insana umut oldu. Kimi kesim ise bu aşılar çok zararlı olmaması gerektiğini dile getirirken, doktorlar aşının olunması konusunda uyarmıştı. Gelişmiş ülkelerin arasında yer alan Türkiye, 'Turkovac' adlı aşısını tüm dünyaya duyurdu. 

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, salgının henüz bitmediğini ancak sakin bir döneme geçildiğini belirterek Turkovac'ın ağır hastalığı önlemedeki başarısını dile getirdi:

Vaka sayılarında önemli derecede düşüşler olduğunu belirten Ateş Kara, 'Salgın bitti diyemeyiz ancak pandemide sakin bir döneme girdik. Vaka sayılarında önemli derecede keskin düşüşler yaşandı. Ancak yine de tedbirlerimizi elden bırakmayalım. Özellikle kapalı ve kalabalık alanlarda maske kullanmayı ihmal etmeyelim.

Turkovac, Kovid ile mücadeleye ciddi anlamda katkı yaptı. Daha önceki inaktif aşı kadar etkinliği yüksek. Hem hastalığın ağır geçmesini hem de yoğun bakıma yatışları önlemede çok başarılı olduğunu söyleyebilirim' şeklinde açıklamalarda bulundu.


Turkovac geleceğe ilham veriyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 14 Mart'ta Bilim Büyük Ödülü'ne layık görülen Turkovac aşısının mucidi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'yi kutlayarak "Kovid-19 aşısı üreten 9 ülkeden biriyiz.

Bu başarının arka planında bir aşı tarihi var! Turkovac, geleceğe ilham verirken bu tarihi de temsil ediyor. Ekibiyle Turkovac'ı bulan hocamız Prof. Dr. Aykut Özdarendeli Bilim Büyük Ödülüne layık görüldü. Tebrik ederiz" ifadelerini kullanmıştı.


Omicron varyantına karşı çok daha etkili

Turkovac'ın mucidi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, aşının etkinliğine ilişkin, 'Daha önce Alfa ve Delta varyantına karşı yüzde 100 başarı elde ettiğimiz söylemiştik zaten.

Günümüzde Omicron varyantında üç doz Turkovac aşısının Omicron varyantına karşı çok etkili olduğunu gösterdik. 3 doz Turkovac aşısının Omicron varyantına karşı ciddi anlamda koruyucu olduğunu da saptadık' açıklamasında bulunmuştu. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal