Koronavirüs Aşılarını Karıştırmak Güvenli mi?

DSÖ aşıların karıştırılması kararının insanların tercihine bırakılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Peki koronavirüs aşılarını karıştırmak güvenli mi? İşte detaylar…

10.06.2021-11:57 - (Son Güncelleme: 12.10.2021-16:57)

Kovid-19 salgını başladığı andan itibaren dünyanın farklı yerlerinden bilim insanları aşı geliştirdi. Koronavirüs  aşılarının karıştırılması tartışma konusu oldu. Özellikle aşılara ulaşmakta zorlanan ya da bir doz aşı uygulandıktan sonra ellerinde aşı kalmayan ülkeler bunu kombinasyonlara sıcak bakmaya başladı. Aşı kokteyli olarak bilinen bu yöntemin olumlu sonuç vereceği tahmin edilse dahi henüz konu hakkında kapsamlı bir çalışma yapılmadı.  

İspanya’da aşı kokteylinin işe yarayıp yaramadığı anlaşılması için bir çalışma yürütüldü. Araştırma için  AstraZeneca aşısı olanlara ikinci doz için BioNTech aşısı yapıldı. Combivacs adı verilen bu çalışmanın sonucunda katılımcıların iki aynı tür aşı olanlara göre daha fazla antikor oluşturduğu tespit edildi. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) aşı kokteyli çalışmaları konusunda kaygılı. 

DSÖ bu karışık aşık uygulamalarının bireylerin kararına bırakılmasının kaosa yol açabileceğini ifade ediyor. DSÖ bilim kurulundan Soumya Swaminathan aşı kokteyliyle ilgili kararın halk sağlığı yetkililerinin vermesi gerektiğini söylüyor. Swaminathan, kimin, ne zaman, hangi aşının kaçıncı dozunu yaptıracağına dair kararların bireylere bırakılmasının tehlikeli olduğunu düşünüyor.

AŞI KOKTEYLİ KARARINI HALKA BIRAKAN ÜLKELER

Tartışmalar devam ederken Vietnam’da yeni bir karar alındı. Ülkenin yetkilileri, koronavirüs aşısının ilk dozunda AstraZeneca tercih edenlerin ikinci dozda isterlerse BioNTech aşısı olabileceğini duyurdu. Toplu aşılama kampanyası başladığından beri Vietnam’da sadece yalnızca 300 bin kişi tam doz aşılandı.Şimödiye kadar sadece AstraZeneca aşısı yapılan ülkeye geçtiğimiz hafta 97 bin doz BioNTech aşısı geldi. Nadir olarak kanda pıhtılaşma yaptığı için birçok ülkede yasaklanan AstraZeneca’a Kanada, İspanya ve Güney Kore’de aşı kokteyli şeklinde uygulanıyor.

İlk doz koronavirüs aşısını AstraZeneca yaptıran Almanya Şansölyesi Angela Merkel, kokteyl aşıyı gündeme getiren ilk kişilerden olmuştu. Merkel ikinci doz aşıda BioNTech aşısını tercih etmişti. İtalya Başbakanı Draghi de Alman mevkidaşının yolundan gitmişti. Draghi'nin ilk doz aşısını AstraZeneca olduğu, ikinci dozu ise BioNTech olmayı tercih ettiği bildirilmişti.

Kovid-19 aşıları karıştırılmalı mı?

TÜRKİYE’DE DURUM NE?

Temmuz ayının başında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Üçüncü doz aşının hangi aşı türü ile olduğunun herhangi bir kısıtlaması ya da önceliği yoktur. Vatandaşlarımız ve sağlık çalışanlarımız ilk iki dozda hangi aşıyı yaptırmış olurlarsa olsunlar üçüncü doz olarak istedikleri aşıyı olabilirler. Bu konuda tercih sizlere aittir. Gönül rahatlığı ile istediğiniz aşıyı 3'üncü doz olarak yaptırabilirsiniz' diye konuşmuştu. Sağlık Bakanı'nın bu sözleri Türkiye'de de aşı tartışmalarını başlatmıştı.

AŞI KOKTEYLİ 3.DOZDA MI YAPILMALI?

ABD'deki Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu'ndan Dr. William Moss, "Kovid-19 aşılarında küçük bir nüans var. Diğer hastalıklarda hatırlatıcı dozlar, genellikle daha önce uygulanan aşının aynısını kullanıyor. Ancak Kovid-19 aşılarındaki güçlendiricilerde, farklı aşıların kullanılması mümkün’ diye konuşuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal