Körlüğe Neden Oluyor!

Sinsi bir şekilde ilerleyen ve göz tansiyonu olarak bilinen Glokom'un körlüğe neden olabileceğini biliyor muydunuz? Özellikle 40 yaş üstü bireylerin mutlaka doktora giderek göz tansiyonunu ölçtürmesi gerekmektedir.

27.05.2020-15:56 - (Son Güncelleme: 27.05.2020-15:48) Körlüğe Neden Oluyor!

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hatice Onur, Glokom hakkında önemli bilgiler paylaşarak, "Gözün basıncının artmasıyla ilintili olarak, uzun vadede arka tarafta yer alan ve çok hassas olan göz sinirinin harabiyeti ile sonuçlanan bir hastalıktır. Gözün basıncı normalde 9-20 arasındadır, bunun uzun süre yüksek olması sonucunda oluşan göz hasarıdır Glokom,” dedi.

KÖRLÜK NEDENLERİ ARASINDA İKİNCİ SIRADA YER ALIYOR

Glokom’un toplum içerisinde görülme oranının %3 olduğunu belirten Op. Dr. Onur, “Glokom dünyada da körlük nedenleri arasında 2'nci sıradadır, belirti vermeyen ve sinsi ilerleyen bir hastalıktır," ifadelerini kullandı.

Glokom tanısının genel olarak rutin muayenelerde göz tansiyonu ölçümünde tespit edildiğini ifade eden Dr. Onur, bu sayede hastalığın daha belirti vermeden erken evrede tespit edilebileceğini söyledi.

Aile de yatkınlığı olan, 40 yaş üstü kişilerde Glokom görülme oranının çok daha yüksek olduğunu ifade eden Dr. Onur, çok nadir de olsa çocuklarda da Glokom’un görülebildiğini aktararak, “Yenidoğan bebeklerin rutin göz muayenelerinde bu tür sorunlar belirlenebilir, doğumsal Glokom’da gözün renkli kısmı daha büyük, göz ışığa daha duyarlı oluyor ve çok rahat tanı konuyor.

Çocukların ilkokuluna başlamadan önce en az 3 kez göz doktoruna görünmesi gerekiyor. Yenidoğan bebek ilk iki aylık iken sonrasında anaokuluna ve ilkokula başlamadan önce muayeneye gelmesi gerekiyor çocukların,” dedi.

BAZI İLAÇLAR GÖZ TANSİYONUNUN YÜKSELMESİNE NEDEN OLUYOR

Glokom hastalığında gecikmiş vakalarda çok büyük problemler yaşanabileceğini belirten Göz Doktoru Op. Dr. Onur, şu açıklamalarda bulundu:

“Her göz tansiyonu yüksekliği Glokom olmayacağı gibi bazı düşük tansiyonlarda da tetkikler sonucunda Glokom tespit edilebilir, buna ise; düşük tansiyonlu Glokom deriz. Migren hastalarında düşük ve yüksek tansiyon hastalarında, dolaşımsal hastalıklarda, şeker hastalarında Glokom görülme oranı artar. Bazı ilaçlar özellikle kortizon ilaçlarının uzun süre ağızdan alınanları, Göz Tansiyonu’na ve Katarak’ta neden olabiliyor. Hastalara verdiğimiz bazı göz damlaları da yine uzun vadede göz tansiyonuna neden oluyor, bu damlalar doktorun belirttiği süreden uzun kullanılmamalı, gelişi güzel kontrolsüz kullanılan bu damlalar ciddi sorunlara neden olabiliyor. Ailesinde Glokom olan ve 40 yaşın üstündeki kişiler mutlaka yılda 1 kez göz doktoruna gitmeli ve göz tansiyonu ölçülmeli.”

TEDAVİYE UYMAK ÇOK ÖNEMLİ

Glokom tedavisinin doktorun belirlediği şekilde ve düzenli olarak uygulanmasının hayati önem taşıdığının altını çizen Dr. Onur, “Glokom tedavi edilmezse körlüğe neden oluyor ve en kötü tarafı ise bunun geri dönüşü yok” şeklinde konuştu. Glokom’da tedavi yöntemleri hakkında da bilgilendiren Hatice Onur, “Artık elimizde çok çeşitli ve etkili alternatif damlalar var, bazen 30 olan bir tansiyonu tek bir damla ile düşürebiliyoruz. Bu olmazsa lazer tedavileri devreye giriyor, bunlarla da tansiyonu belli seviyelere indirebiliyoruz. Tabi düzeni kontrollere devam edilmeli, bazen ilacın yan etkileri olabiliyor, kızarıklık batma gibi, lazerle de sonuç alınmazsa cerrahi yöntemler devreye giriyor,” diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal