Köri Sosunun Sağlığa Olan Faydası Herkesi Şaşırtıyor!

Köri, içerdiği çok sayıda baharat sayesinde sağlık açısından birçok faydaya sahiptir. Kimyon, zerdeçal, zencefil, biber, kişniş, kakule, Hint cevizi, demir hindi, sumak ve acı kırmızıbiber tozunun karışımı olan köri vitamin ve mineral deposudur. Köri baharatının sağlık için faydaları nelerdir? İşte detaylar...

03.02.2020-18:02 - (Son Güncelleme: 03.02.2020-17:50) Köri Sosunun Sağlığa Olan Faydası Herkesi Şaşırtıyor!

 

Kalp sağlığından kanseri önlemeye kadar birçok faydası bulunan köri hakkında merak edilenlerisizin için bir araya getirdik. İşte köri sosu hakkında merak edilenler…

KÖRİ SOSUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Köri sosu, insan sağlığına birçok faydası bulunan baharatın karışımıyla elden edilen bir sostur. Genellikle et yemeklerinde kullanılır. Karışımdaki ana baharatlardan biri olan zerdeçal, kurkumin adı verilen bir madde içerir. Kurkumin de yüksek anti-enflamatuar etkiye sahiptir. Zerdeçalın birçok bağırsak hastalıklarının semptomlarını hafiflettiği kanıtlanmıştır. Köri tozunda yaygın olarak bulunan biber ve kişniş gibi diğer baharatlar da iltihap önleyici etkiye sahiptir. Köri, yüksek kolesterol ve trigliserit seviyeleri gibi kalp hastalığına yol açan risk faktörlerini azaltır. Ayrıca kan akışını düzenleyerek kalp sağlığına iyi gelir. Köri tozundaki baharatların çoğu, antikanser özelliklere sahiptir ancak zerdeçal bunlar içerisinde en güçlü etkiye sahip olanıdır. Güçlü antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, serbest radikaller olarak bilinen reaktif moleküllerin neden olduğu hücre hasarını önlemeye yardımcı olan bileşiklerdir. Vücutta bulunan çok fazla serbest radikal; kalp hastalığı, kanser gibi hastalıklarla ilişkili olan oksidatif strese neden olabilir. Antioksidan açısından zengin yiyecekler tüketmek ise, oksidatif stresin etkilerini kırıp hastalık riskinizi azaltabilir. İşte köri de bu besinlerden biridir. Köri; kurkumin, kuersetin, pinen, lutein, zeaksantin ve cuminal gibi bol miktarda antioksidan içerir. Bu nedenle yemeklere antioksidan açısından zengin köri eklemek, oksidatif stresi ve hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalar, zerdeçalın ana bileşiği olan kurkuminin zihinsel yavaşlama belirtilerini önemli ölçüde iyileştirebildiğini ve Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltabildiğini göstermiştir. Yemeklerine köri ekleyenlerin eklemeyenlere göre kendini daha tok hissettiği ve yeme isteğinin azaldığı araştırmalarla ortaya konulmuştur. Körinin içerisinde bulunan kurutulmuş kişniş gibi otlar, enfeksiyonların vücudu etkilemesini önleyen antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Körinin içerisinde bulunan baharatlar lif açısından oldukça zengindir. Bu nedenle bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine çok önemli katkılar sağlar. Ayrıca iyi bir gaz giderici olup, midedeki hazımsızlığa da iyi geldiği söylenmektedir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal