Konutta fahiş kira artışlarına yeni düzenleme: Tapu işlemleri yakın takibe alınacak

Dün Hazine ve Maliye Bakanlığı 7 bin kişiyi izaha davet ederken, menkul ve gayrimenkullerin satışı veya kiralanması için internet sitelerine verilen ilanlara ilişkin bu sitelerden kapsamlı bilgi alınmasının zorunlu kılınacağını bildirdi. Ayrıca tapu harcı ödemeleri, düşük bedel göstermekten kaynaklı vergi kaybı, düşük ekspertiz başta olmak üzere tapu işlemleri de yakın takibe alınacak.

27.05.2022-11:53 - (Son Güncelleme: 27.05.2022-12:09)

Son zamanlarda konutta fahiş kira artışı yapanlara karşı hükümet yeni bir karar aldı. Kayıt dışılık ve haksız fiyat oluşumları ile mücadele kapsamında çalışmalar son sürat devam ederekn gayrimenkul satış ve kiralama işlemleri de hükümetin merceği altında. Son olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı dün yapmış olduğu açıklamasında 7 bin kişi hakkında "izaha davet" işlemi başlatacağını açıklamıştı. Bakanlık, bu doğrultuda  İnternetteki ilan sitelerine de düzenli bilgi verme zorunluluğunu getireceğini dile getirdi.


40 kata ulaşan farklar

Geçtiğimiz günlerde ele alınan düşük faizli kredi desteğini de içeren paketin açıklanmasının hemen sonrasında fahiş kiralar için yeni bir karar alındı. Ev ve dükkan alıp satma, tapu harcı ödemeleri, düşük bedel göstermekten kaynaklı vergi kaybı, düşük ekspertiz konuları başta olmak üzere tapu işlemlerini mercek altına alındı. İncelemelerde kredi tutarıyla konut satış bedeli arasında 40 kata ulaşan farklar açıklandı.


Maliye 8 başlıkta uyarıda bulundu

Tapu işlemlerinin gayrimenkullerin gerçek değeri üzerinden yapılmasını teşvik için başlatılan kampanya kapsamında Maliye de vatandaşları 8 başlıkta uyarıda bulundu. İşte o uyarılar...

-Tapu harçları, emlak vergi değerinden az olmamak üzere gayrimenkulün gerçek değeri üzerinden ödenmelidir.

-Nakit veya banka kredisiyle alım-satım yapsanız da tapu işlemlerinde gerçek bedeli beyan etmeniz gerekiyor.

-Eksik ödenen tapu harçları Maliye tarafından alıcı-satıcıdan cezalı olarak tahsil ediliyor. Risk almayın, gerçek alım bedellerini beyan edin. Daha az vergi ödemek için ev faturasının düşük rakamdan kesilmesine izin vermeyin.

-Müteahhitlerden inşaat şirketlerinden ve işleminize aracılık eden komisyonculardan ödediğiniz bedel karşılığında fatura alın.

-Tapu müdürlüklerinde yetkisiz kişiler aracılığıyla yapılan işlemler nedeniyle mağduriyet yaşanabiliyor, kayıtsız aracılık hizmetleri vergi kaybına neden oluyor.

-Fatura vermeyen emlakçı, aracıları en yakın vergi dairesine, ya da Vergi İletişim Merkezi'ne bildirin.

-Alım satım işlemlerini başka şehirde otursanız da en yakın tapu müdürlüğünden yapabilirsiniz.

-E-devlet üzerinden cep telefon numaranızı sisteme kaydederek, taşınmazınızla ilgili olarak bilginiz dâhilinde olan ya da olmayan herhangi bir işlem talebi olduğunda haberdar olabilirsiniz.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal