Konutlarda ikinci kampanya geliyor: Kampanyaya tüm sektör dahil edilecek

Dar gelirli vatandaşların konut sahibi olmasını kolaylaştıracak olan konut kampanyasının ikincisi için düğmeye basıldı. Konut fiyatlarının aşağıya çekilmesi adına kampanyaya tüm sektör dahil edilecek. Detaylar haberimizde...

18.08.2022-09:06 - (Son Güncelleme: 18.08.2022-11:57)

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Eylül’de açıklayacağı dar gelirli için konut seferberliği, yeni bir indirim kampanyasıyla güçlendirilecek. Emlak Konut’un öncülük edeceği konut kampanyasına tüm sektörün dahil edilmesi ve aşırı yüksek olan konut fiyatlarının biraz olsun aşağıya çekilmesi amaçlanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise 17 Ağustos depreminin 22. yıl dönümünde bir basın toplantısı düzenledi ve konunun detaylarına yer verdi.

Konutlarda ikinci kampanya geliyor

Bakan Kurum, "Emlak Konut öncülüğünde başlatılacak konut kampanyalarıyla sadece kamunun değil, özel sektörün de devreye girerek yeni konutların üretilmesi ve fahiş fiyatların frenlemesi amaçlanıyor" dedi. Kurum, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin duyurulmasının ardından konut fiyatları ve kiralarda düşüşlerin görülmeye başladığını da söyledi. Kurum "Eylülde Cumhurbaşkanımızın paylaşacağı Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini de yapacağız. Bu projede gençlerimize, emekli vatandaşlarımıza, şehit ve gazi ailelerine, engelli vatandaşlarımıza ayıracağımız kontenjanlarla birlikte vatandaşımızın yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

Türkiye milyonlarca riskli konut olduğunu söyleyen Kurum, ‘’Tüm Türkiye'de 6.8 milyon riskli konut söz konusu. Bunların 1.5 milyonunun acilen dönüşmesi gerekiyor. Bugüne kadar 3 milyon konutun dönüşümünü sağladık. Ülkemizdeki yapı stokunun yüzde 65'ini güvenli hale getirdik. Önemli bir mesafe kat edildi. Yeni inşaatlar bu tedbir çerçevesinde yapılmaktadır" dedi. Kurum "İstanbul'umuzda 1,3 milyon riskli konutumuz var. Ve bunların da 230 bininin acilen dönüşmesi gerekiyor. Bakanlık olarak İstanbul'umuzda bugüne kadar 300 bin konutun dönüşümünü tamamladık" sözlerine yer verdi. 

Dar gelirlilere konut

Esenler’de 60 bin konut yapılacak

Esenler’de 60 bin adet konut inşaatı yapılacağını söyleyen Bakan Kurum, projesi tamamlanan 2030 adet konutun bugün hak sahiplerine teslim edileceğini söyledi ve ‘’Projenin hiçbir tarafında rant yok. Esenler'e değer katacak ve örnek şehircilik modelini ile tasarlandı" diye konuştu.

Kira yardımı 1500 TL’ye çıkacak

Kentsel dönüşüm kapsamında verilen kira desteğinin arttırılacağını söyleyen Bakan Kurum, ‘’Kentsel dönüşümde kira desteğini bin 150 liradan bin 500 liraya çıkarıyoruz. Proje bazında 2 bin liraya kadar çıkan alanlar var. 2 bin lira kira yardımı alanlara da 2 bin 600 lira verilecek. Bireysel kentsel dönüşümde artan maliyetler çerçevesinde kredi desteğimizi 600 bin liraya çıkaracak çalışmayı yaptık"  dedi.

Yapı denetim sistemi binaları güvence altına aldı

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin ardından Türkiye'de uygulamaya konulan yapı denetim sisteminin büyük önem taşıdığını belirterek, "2000 yılından sonra ülkemizde gerçekleşen depremlerde yapı denetim sisteminde denetlen hiçbir bina yıkılmamıştır." dedi.

Yaşanması beklenen Marmara Depremi’ne karşı binaların hazır olmadığını göstermek adına bu sistemin oldukça önemli olduğunu söyleyen Şahin, ‘’Yapı denetimi, sorumlu inşaat mühendisleri ve mimarlar tarafından binaların zorunlu olarak kontrol edildiği bir sistem. Binalar, projesinden başlayıp iskanı alana kadar tüm süreçlerde denetleniyor. İnşaat bitene kadar demiri, malzemesi, betonu denetim altında tutuluyor" dedi. Şahin "Yapı denetimi bu kadar önemliyken, depremlerden sonra elde edilen sonuçlar ortadayken kamu binalarının da yapı denetimine tabi olması gerekiyor. Tüm binaların yapı denetimi kapsamına alınması gerekir" sözlerini kullandı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal