Konutlarda Bu Yöntemlerle 1000 Liraya Kadar Tasarruf Mümkün!

Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ali İhsan Sılkım dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

07.11.2021-15:06 - (Son Güncelleme: 07.11.2021-15:39)

Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Sılkım, yaklaşmakta olan kış aylarının başlamasından önce enerji tüketimi ile ilgili çeşitli önerilerde bulundu. Son aylar içerisinde küresel enerji fiyatlarında görülen artıştan çıkmak için enerji verimliliğinin bir öneri olduğunu belirten Sılkım, ilk adımın da evlerde atılması gerektiğini vurguladı.

Evlerde halen yoğun bir şekilde 60 watt'lık standart ampullerin kullanılmış olduğunu ve bu ampullerin yüzde 20 ışık, yüzde 80 ısı yaymakta olduğunu belirten Sılkım 'Oysa bunu 12 watt'lık led ampul ile değiştirseniz, 5 kat daha enerji harcayacaktır. Evlerimizdeki enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 10'u aydınlatmada kullanıyor olması nedeniyle, bu değişim enerji faturasında yüzde 10'una yakın iyileştirmeye sebep olur.' ifadelerini kullandı.


TASARRUF, BEYAZ EŞYA SATIN ALIRKEN BAŞLAR

Yeni evlenecek ya da evine yeni beyaz eşya alacak olanlara da uyarılarını sürdüren Sılkım, 'Beyaz eşyalarda enerji tasarrufunun sağlanması öncelikle A sınıfı ile olur. C sınıfı buzdolabı A sınıfına göre, 2 katı elektrik tüketir. A sınıfındaki elektrikli ev aletleri, en az elektrik ve su tüketen ürünler. Buradan sağlayacağınız tasarruf hem ülke hem de ev ekonomisine katkı sağlar.' ifadelerinde bulundu.

EN BÜYÜK TASARRUF KALEMİ ISINMADA

Enerji tüketiminin yaklaşık olarak yüzde 75'nin ısınmada kullanılmakta olduğunu belirten Sılkım, bu bağlam içerisinde yapılacak olan tasarrufunsa çok daha büyük önem taşımakta olduğunu belirtti. Sılkım sözlerine şu şekilde devam etti; 'Oda sıcaklığınızı 22 dereceyi geçirmeyin, evde olmadığınız zamanlarda kombiyi kapatmanız evinizi ısıtmak istediğinizde, daha yüksek enerji harcamasına neden olur. Sıcaklığınızı 1 derece azaltın, yüzde 6-7 tasarruf sağlayın. Bina yalıtım yaptırılması halinde yüzde 40'a yakın verim elde edersiniz. Pencereler ve kapılar, evimizdeki ısının yüzde 25'inin kaybına neden oluyor. Pencerelerinizin bakımını yapın ve pencere ve kapılarınızda yeni nesil çift camları tercih edin.'


ARAÇLARDA YAKIT TASARRUFU NASIL OLUR?

Araç kullanımında da dikkat edilmesi gereken hususları tek tek sıralayan Sılkım, 'Arabanızda fazla bekleme yapacağınız durumlarda, kontağınızı kapatın. Periyodik olarak lastiklerinizi kontrol ettirin 0,5 bar eksilmiş hava yakıt tüketimimizi yüzde 5 oranında artırır. Gereksiz yere ani olarak fren ve gaza basmak, benzin tüketimini yüzde 5 artırır. Camları açık olarak saatte 100 kilometrelik bir hızla otomobilinizi sürmeniz yüzde 4 daha fazla yakıt tüketimine neden olur. Otomobil alırken yakıt tüketimi az olanları tercih edin. Mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını tercih edin.' sözlerini kullandı.

KAYNAKLAR SINIRSIZ DEĞİL, BUNUN FARKINDA OLMAMIZ LAZIM

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ve Bakan Fatih Dönmez'in söz konusu konu üzerinde büyük bir hassasiyet ile durmuş olduklarını ve çeşitli uyarılarda bulunmakta olduklarını hatırlatan Sılkım, açıklamalarına şu sözlerle devam etti: 'Bu konu gelişmiş bütün ülkelerin gündeminde. Bütün ülkeler 'nasıl verimliği artırırız' diyerek dert edinmiş. Bizim ülkemizde de farkındalık en üst kurumlardan itibaren hızla artıyor. Kaynaklar sınırsız değil, bunun farkında olmamız lazım. Enerjide verimlilik milli bir meseledir. Burada atacağımız her adımda çocuğumuzu hatta torunumuzu düşünmeliyiz. Onlara daha güzel bir dünya bırakmak için küçük adımları hızlıca atmamız lazım. Ülkemizin nihai enerji tüketiminin en az yüzde 20'si konutlarda kullanılmakta. Konutlarda basit verimlilik uygulamaları ile yıllık enerji faturanızda 1000 liraya kadar varan tasarruf mümkün.'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal