Konut Satışına Yeni Düzenleme

Pandemi ile beraber konut fiyatlarında rekor artışların yaşanması ev sahibi olmayı daha da zorlaştırdı ve mağdurların sorunlarını daha da büyüttü. Söz konusu konu ile ilgili çalışmalar başlamış durumda.

10.10.2021-10:16 - (Son Güncelleme: 10.10.2021-10:16) Konut Satışına Yeni Düzenleme

Konu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) gündem konuları arasına da geldi ve ön ödemeli gayrimenkul satışlarında yaşanmakta olan sorunların araştırılması ve alınabilecek olası önlemlerin tespit edilebilmesi amacı ile birlikte kurulan alt komisyon raporunu tamamladı.

SOSYAL MEDYA KULLANILARAK BİLİNÇLENDİRİCİ YAYINLAR YAPILACAK

Raporda ön ödemeli satış sözleşmesi ile maketten satışı gerçekleştirilen gayrimenkullere yönelik geniş kapsamlı sorunların yaşanmış olduğu ifade edilerek tüketicilerin sahip olmuş oldukları haklar ve yükümlülükler hakkında bilgilendirilmesi amacı ile birlikte görsel, yazılı ve sosyal medya kullanılarak bilinçlendirici ön yayınlar hazırlanması fikri önerildi.


İndependent Türkçe'nin aktarmış olduğuna göre raporda ek olarak olası mağduriyetlerin giderilmesi isteğiyle ön ödemeli konuta ilişkin satış vaadi sözleşmesinin tapu siciline otomatik şerh edilmesine yönelik mekanizmanın kurulması adına Adalet Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği'nin koordineli çalışması tavsiye edildi.

AMERİKA VE AVRUPA'DA KONUT SATIŞ SİSTEMİ ÖNERİLİYOR 

Uzman isimler ise konut satışları içerisinde herhangi bir hataya ve dolandırıcılığa karşı kusursuz bir şekilde işleyen Amerika ve Avrupa'da ki satış modellerinin örnek alınması gerektiği fikrini vurguluyor.

Bu konuda tavsiyede bulunan isimlerden biri de ABD emlak brokerlığı işinde bulunan Cengiz Bayırlı, söz konusu ülkede uygulanan sistemi şu sözler ile ifade etti:

'ABD'de konutu alacak olan kişi, tapu dairesinin yediemin hesabına parayı yolluyor, konutu satan kişi tapu dairesinin yediemin hesabına tapuyu devrediyor, o noktada işlemler bittiği zaman parayla tapu yer değiştiriyor ve işlemler bitmiş oluyor.'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal