Kokulu mumlarda kanser tütüyor!

Kadınların evde dekoratif olarak sıkça kullandıkları kokulu mumların, sağlık açısından tehlike oluşturduğundan haberdar mıydınız? Kansere neden olduğu uzmanlar tarafından açıklanan koklu mumların, insan sağlığı üzerindeki zararı hakkında bilgilendirici bir haber hazırladık. İşte detaylar…

17.01.2024-16:58 - (Son Güncelleme: 17.01.2024-18:13)

Sakinleştirici, dinlendirici bir hava oluşturan kokulu mumlar, içerisinde yer alan zararlı maddelerden dolayı halk sağlığını tehlikeye attığı belirten Uzm. Dr. Khatıra Abbasova, mumlar hakkında görüşlerde bulundu.

Kokulu mumlar hastalıklara sebebiyet veriyor!

Kokulu mumun zararları

Macaristan'daki Semmelweis Üniversitesi'nde halk sağlığı uzmanı Dr. Tamás Pándics, kokulu mumlar hakkında bilgi verirken şu sıralamalarda bulundu; Migren atakları, göz ve boğaz tahrişi ve hatta daha riskli yüksek solunum hastalıklarına yol açabileceğini söyledi. Pándics, astım gibi hastalıkları da ilerletebildiğinin uyarısında bulundu. Ayrıca mumların yanarken, zehirli küçük parçacıklarını etrafa saçılması da mümkün. Mum yakılmışsa sık sık havalandırması gerektiğinin hatırlatmasında bulundu.

Kansere mi neden oluyor?

Çoğunlukla tarçın kokulu mumlarda yer verilen sinnamaldehit maddesi ciltte tahrişe ve alerjik reaksiyon oluşturabiliyor. Tartışmalara neden olan diğer bir konu parfinden yapılan mumların kansere neden olabileceği ifade edilirken bu durum netlik kazanmadığını da belirtmek gerek. Pándics, "İster yapay olarak üretilsin ister doğal olarak oluşsun, vücuda yabancı olan her madde kimyasal risk taşır" şeklindeki görüşü de dikkate değer. Pándics sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Kanserojen olmayabilirler ancak bu maddeler karaciğere ek bir yük bindirir ve metabolik süreçlerimiz de bunları işlemeye hazır değildir" 

Kokulu mumun muhtemel zararları!

Kokulu mumun zararları

İçeriğinde bulunan yüksek kurşun miktarı nedeni ile beyinde ve merkezi sinir sisteminde hasara yol açabilir.

İçeriğinde bulunan kimyasal formaldehit maddesi nedeni ile burun ve gırtlak kanserine sebep olabilir.

Küçük ortamda yakılan mumlar havayı kirleterek astım ve egzama gibi çeşitli hastalıklara yakalanma riskini arttırabilir.

Mum yandığı sürece veya ilerleyen saatlerde baş ağrısı, baş dönmesi gibi rahatsızlıklar vermekte ve hatta beyni etkileyerek merkezi sinir sistemine zarar verebilmektedir.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal