Barbie bebek olmak için estetisyenlerin kapısı arşınlanıyor!

Sosyal medya toplumsal değerler üzerindeki etkisi su götürmez bir gerçeklik olduğunu ifade eden toplum mühendisleri, en çok tek tip insan modelini ortaya çıkardığının altı çiziliyor. Ayrıca medya gücünün etkisiyle Barbie bebek benzerliği furyası başladığını söyleyen Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yakup Çil, estetik dünyasında meydana gelen dönüşümleri ve toplum üzerindeki etkisini konuştuk. İşte detaylar…

17.01.2024-16:26 - (Son Güncelleme: 17.01.2024-18:13)

Medya dünyası üzerinde yansıtılan karakterlerin gerçekliği dahi sorgulanmadan kendisini hayali karaktere dönüştürme kararı aldıklarının bilgisini veren Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yakup Çil,  "Son dönemde karşımıza çıkan tek tip görünüm taleplerinden biri de gerçek olmayan Barbie bebek karakterlerine benzemek için bel bölgesindeki kaburga aldırma ameliyatlarının yaygınlaşmasıdır. Bu durum kişilerin sağlığını riske atmaktadır" dedi.

Estetikle insanlar tek tipleşiyor!

Barbie bebek olma operasyonu

Tek tip insan modeliyle tehlikeli bir estetik furya döneminin başladığını aktaran Prof. Dr. Çil, "Bu tehlikelerden en dikkat çekeni ise tek tip insan görünümü ortaya çıkarmaya çalışmak gibi gözükmektedir. Tek tip dudak, tek tip burun, tek tip göz yapısı isteği en çok karşımıza çıkan durumlardır" şeklinde konuştu.

Medyanın topluma etkisi

İletişim dünyasının gelişmesiyle beraber Sosyal Medya paylaşımları, estetik müdahalelerin bir ihtiyaç, bir gereklilik olarak algılandığını aktaran Çil, medyanın toplumsal yönlendirmede güçlü bir faktör olduğunun hatırlatmasında bulunarak, Barbie bebek gibi bilinen modellere benzeme isteği doğurduğunu ifade etti. Barbie bebek karakteri çok dikkat çekici olduğunu söyleyen Çil, şu bilgileri paylaştı: "Barbie bebeğe benzemek için bel bölgesindeki kaburgasını aldırma ameliyatlarının yaygınlaşması bu duruma en güzel örnektir. Böylece insanlar Barbie karakteri gibi daha ince bir bel yapısına sahip olmaya çalışmaktadır. Barbie bebek gibi gerçek hayatta var olmayan bir karakter için vücudumuzda çok büyük değişiklikler yaptırmak, zaman içerisinde büyük sıkıntılara yol açabilir. Önceleri çok beğenilen bir estetik görünüm zaman içerisinde beğenilmemeye başlayabilir, bu yüzden çok daha fazla ve sıkıntılı cerrahi işlemler yaptırmamız gerekebilir."

‘‘Her organın kendine özgü belirli bir şekli ve büyüklüğü var’’

İnsan genetik yapısı gereği kendisine özel farklılıklar ve güzellikler olduğunu söyleyen Çil, sosyal medya ve diğer platformlardaki görüntünün her daim beğenilmeyeceğini doğru, sağlıklı argümanlarla insanlara anlatılarak ikna edilirse, bu tek tip görünüm talebi azaltılabileceğini belirten Çil, herkes için tek tip insan modelinin vücut yapısına uygun olmayacağını hatırlatmakta büyük fayda olduğunu vurguladı. Vücut üzerinde yapılan değişikliklerin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini aktaran Çil, "Normal büyüklükteki kulağının küçültülmesi, normal yapıdaki dudaklarını daraltılması ya da daha geniş hale getirilmesi için müracaat eden insanlarla son dönemde çok karşılaşmaktayız. Her organın belirli bir şekli ve büyüklüğünün olduğunu unutmamamız gerekir. Normal ölçülerde olan kulağın veya dudağın boyutlarını değiştirmek, zaman içerisinde insanlarda ciddi sorunlara yol açabilir. Normal bir organın küçültülüp sonradan tekrar büyütülmeye çalışılması çok ciddi cerrahi sıkıntılara neden olabilir" şeklinde konuştu.

Gerekmedikçe estetik müdahale yapmayın!

Barbie bebek olma operasyonu

Estetik işlemi kararının nasıl alındığının aşamalarından bahseden Çil, "Öncelikle kişinin ayrıntılı muayene edilmesi gerekir. Her organın belli estetik ünitelerden oluştuğunu unutmamak gerekir. Kişide yapılabilecek işlemler normal görünümü bozmadan, kişinin vücut yapısına uygun olarak planlanmalıdır. Gerçeklikle ilgisi olmayan şekilsel beklentiler, kişiye açıklanmalıdır. Her insanın belli bir vücut yapısına sahip olduğu unutmamalı, tek tip görünüm oluşturmaya çalışılmamalıdır" uyarılarında bulundu. Estetik yaşının da çok düştüğünü hastalarından öncelikle kendi kararlarını alabilecek olgunlukta olması gerektiğini, kişinin vücut gelişiminde sorunlar da yaşanabileceğini söyleyen Çil, ‘‘Sonuç olarak Barbie gibi hayali rol modeller veya tek tip görünüm ortaya çıkarmaya çalışan estetik işlemlerden uzak durmamız uygun olacaktır" ifadelerine yer verdi.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal