Türkiye’de gribal enfeksiyon dur durak bilmiyor!

Gribal enfeksiyonların, özellikle çocukları çok etkilediği yönünde şikâyetler aldıklarını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Taylan Çelik, viral solunum yolu enfeksiyonlarına karşı anne ve babalara çocukları için önerilerde bulundu. Nisan ayına kadar influenza döneminin devam edeceğini aktaran Çelik, ‘‘Çocuklarda bronşit vakalarına karşı tedbirli olmakta fayda var’’dedi.

17.01.2024-13:57 - (Son Güncelleme: 17.01.2024-18:14)

Havalandırmayan kapalı ortam, maske kullanımında özensizlik ve el hijyenine dikkat edilmemesi gibi birçok etmen, viral solunum yolunun yaygınlık göstermektedir. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Taylan Çelik, virüslerin bazı sezonlarda belirginlik gösterdiğini, dolayısıyla tedbiri elden bırakılmaması gerektiği yönünde uyarılarda bulundu.

Çocuklarda bronşite dikkat!

Çocuklarda grip

Virüsün Türkiye için başlangıç noktasının Aralık ayının ortalarında olduğunu Nisan ayına kadar influenza dönemi olacağını söyleyen Çelik,"Bu sene solunum sinsityalvi (RSV) ile sezon başladı. Çocuklarda bronşiolit (akciğerlerin küçük hava kanallarının iltihaplanması ve tıkanması) dediğimiz klinik tabloya ve hastanede yatmaya neden olan bir virüs olduğunu söyleyebiliriz’’dedi. 

Nasıl tedbirler alabilirim?

Bronşit vakalarında yaşanan artışın önlenebileceğini ve aşılama önemli bir aşama olduğunu ancak yeterli olmadığını belirten Çelik, en etkili ve basit tedbirin el hijyeni olduğunu aktaran Çelik şu kritik tavsiyelerde bulundu: "Bunu ailelere ve çocuklara sık sık vurguluyoruz. Mutlaka el hijyenine uyum sağlamak lazım çünkü virüsler, genellikle damlacık yoluyla özellikle öksürme, konuşma, aksırma gibi sekresyonlarla bulaşıyor. Öksüren bir çocuk elini enfekte edip bir yere dokunduysa oradan başka bir çocuk temas ettiğinde bu virüsü kendine alabiliyor. Hasta çocukların hapşırırken ağzını kapatması önemli." 

Babaanne önerilerine kulak verin!

Çocuklarda grip

Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Kaan Aslan da grip vakaları hakkında görüşlerini bildirdi. Aslan, "Bunun için en büyük önlemimiz babaanne önerileri dediğimiz sıcak soğuk dengesine dikkat etmek gerekiyor’’ dedi.

Uzman doktordan tavsiyeler

İnfluenzanın domuz gribi ve Kovid-19 gibi salgınlara yol açabildiğini aktaran Aslan, virüslerin damlacık yoluyla bulaştığını belirterek, şu açıklamalara yer verdi: "Hava akışını evlerde iyi sağlamamız ve toplu alanlarda dikkat etmemiz gerekiyor ama her şeye rağmen bir öğretmenin ya da okula giden çocuğu olan bir ailenin bu virüslerden tamamen kaçınması olası değil. Dikkat edeceğimiz şey şu; üst solunum yolu enfeksiyonları alta inmesin. Bunun için de ana risk faktörümüz alerji ve hava kirliliği. Evde soba varsa çocuklar hastalığa biraz daha yatkın oluyor ama dikkati çekmek istediğim şey sigara. Anne ve babalar evde içmediklerini öne sürseler de onların çocukları, sigara içmeyen ebeveynlerin çocuklarına göre hastalıktan çok daha fazla etkileniyor. Çünkü sigara dumanı, akciğerlerde hava yolu geçirgenliğini artırıyor. Bu da üst solunum yolunu tutan virüslerin akciğere inmesini, zatürre, bronşit, yaşı küçükse bronşiolit dediğimiz akciğerin hava ağaçlarının ya da parankin dediğimiz akciğer dokusunun tutunmasına neden oluyor. Bu bize biraz zorluk yaratıyor, baş etmesi zor durumlara yol açabiliyor."

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal