Kocasından emekli maaşı alan babasından da alabilir mi? Çift maaş hakkında sık sorulan sorular ve cevapları

Kocasından emekli maaşı alan bir kadının babasından da emekli maaşı alıp alamayacağı konusu bir çok kişi tarafından merak ediliyor. Bilindiği üzere Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevzuatı en karmaşık konu olarak karşımıza çıkarken çift maaş ile ilgili sık sorulan soruların yanıtlarını haberimizin detayında sizler için özetledik.

24.03.2022-01:58 - (Son Güncelleme: 24.03.2022-01:58) Kocasından emekli maaşı alan babasından da alabilir mi? Çift maaş hakkında sık sorulan sorular ve cevapları

Eşini kaybeden kadın, akabinde dul maaşına tabi tutulur. Babasından kalan emekli maaşına da hakkı var mı şeklinde merak edilen soru genel olarak çift emekli maaşı alınabilir mi şeklinde oluyor.

Kocasından emekli maaşı alan babasından da alabilir mi?

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) mevzuatlarında gerekli şartları taşıyan kişiler, iki maaş hakkına sahip olabiliyorlar. Fakat bu mevzuattan haberi olmayan çok sayıda kişi böyle bir talepte bulunmuyor ve hakkı olan çift maaş uygulamasından yararlanamıyor. 

Bazı durumlarda SGK, binlerce kişiye çift maaşın yanı sıra 3 maaş birden de ödeme yapabiliyor. Kocasından kalan dul maaşı ile birlikte babasının emekli maaşını alabilmesi için SGK Kanunu 5510 Sayılı Kanun’da yer alan gelir/aylık bağlama işlemlerine tabi tutulur. Buna göre eşi 01.10.2008 yılından sonra vefat edenler için maaş bağlanma işlemi 5510 Sayılı Kanun hükmünce gerçekleştirilir. Bu tarihten önce vefat edenler için ise, tabi tutuldukları kanun hükümleri uygulanır.

Kocasından emekli maaşı alan babasından da alabilir mi?

Eşlerden biri 01.10.2008 tarihi sonrasında vefat ettiyse, hem dul hem de yetim aylığı birlikte verilemez. Tercihine göre kendisine yüksek olan maaş bağlanır. Bu durum içinde olan emekliler çift maaş uygulamasından yararlanamazlar. 

Çift maaş hakkında sık sorulan sorular ve cevapları

Kendisi emekli olan ve emekli bağlanan kişi, vefat eden eşinin maaşını alma hakkına sahiptir. Kişinin kendi adına aldığı emekli maaşı olması eşinden dul aylığı alması yönünde bir engel teşgil etmez. Kendi emekli aylığı olan eş vefat eden eşin maaşının yüzde 50'sini devletten alabilir. Şayet eş Emekli Sandığı'na tabi (memur) maaşı alıyorsa eş maaşın yüzde 75'ini almaya hak kazanır.

Bazı durumlarda ise maaş hakkı üçe bile çıkabiliyor. Emekli maaşı alan üç farkı maaş alma şekli yönetmeliklerde yer alıyor. Bu durumu detaylandıracak olursak, kendi çalışmasından SGK emekli maaşı alan bir kadın vefat eden Bağkur emeklisi eşinin dul maaşına hak kazanıyor. Kadın ayrıca, Emekli Sandığı emeklisi babasının vefatı sonrası yetim aylığının bağlanmasını da talep edebiliyor. Burada olan çok önemli ayrıntı, maaşların 3 farklı kurumda geliyor olmasıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal