KKTC'de Mutasyona Uğramış Virüs Tespit Edildi

KKTC Sağlık Bakanı Ali Pilli, ülkede İngiltere varyantı 16 yeni tip koronavirüs vakasının tespit edildiğini açıkladı.

09.02.2021-08:48 - (Son Güncelleme: 09.02.2021-08:48) KKTC'de Mutasyona Uğramış Virüs Tespit Edildi

Bakan Pilli, Türkiye'de yapılan Kovid-19 virüsü mutasyon analizi konusunda yazılı açıklamada bulundu. KKTC'deki Yakın Doğu Üniversitesi DESAM Araştırma Enstitüsü Kovid-19 PCR Tanı Laboratuvarı’nda 5 Şubat’ta yapılan analizler doğrultusunda İngiltere’den dünyaya yayılan SARS-CoV-2 virüsünün mutasyona uğramış türünün KKTC’de tespit edildiği duyurulmuştu. Kovid-19 PCR Laboratuvarı’nda Kasım-Aralık 2020 ve Ocak-Şubat 2021 aylarında Kovid-19 tanısı konmuş 17 örnekten 9’unda 'B117' varyantı olduğu tespit edilmişti. 

Pilli, ‘Sağlık Bakanlığının Türkiye Cumhuriyeti'nde yaptırmış olduğu Kovid-19 virüs mutasyon analizine gönderilen 20 numunenin 16'sında İngiltere varyantı Kovid-19 virüsü tespit edilmiştir.’ açıklamasını yaptı.  

Koronavirüsün İngiltere varyantının daha hızlı bulaştığının dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Pilli, halkın, maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat göstermesinin oldukça önemli olduğunu belirtti.  

Yapılan araştırmalar sonucu ülkedeki günlük vaka sayısının artma sebebinin İngiltere’de ortaya çıkan ve bulaşıcılığı yüzde 70 oranında olan mutant virüs olduğu söylenmişti. Mutasyonlu virüsün pozitif vakaların artmasına neden olması ile ilgili yapılan araştırmalar, bugün Türkiye’den gelen sonuçlar ile teyit edildi.  

SON 24 SAATTE 42'Sİ YEREL 65 VAKA 

KKTC’de koronavirüs salgınında vaka sayıları yeniden artışa geçti. KKTC Sağlık Bakanı Ali Pilli yaptığı açıklamada, son 24 saatte yapılan test sayısının 4 bin 58 olduğunu duyurarak, 42’si yerel olmak üzere toplam 65 yeni vakanın tespit edildiğini belirtti.. Bakan Pilli, 1 kişinin hava yolu ile ülkeye geldiğini, 22 kişinin ise daha önce tespit edilen vakalar ile temaslı olduğunu ve bu süre içinde gözetim altında bulunduklarını kaydetti. Vakalardan 23’ünün başkent Lefkoşa, 35’inin Girne, 4’ünün Gazimağusa, 2’sinin Güzelyurt Bölgesi'nden olduğu açıklandı.  

KKTC’de toplam vaka sayısı 2 bin 834’e ulaşırken, salgının başından bu yana 16 kişi Kovid-19 nedeni ile hayatını kaybetti. 

KKTC Sağlık Bakanı Ali Pilli, geçtiğimiz hafta 40 bin adet Sinovac koronavirüs aşısının geldiğini ve 35 bin aşının yapıldığını duyurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile yaptığı görüşmeler sonucu hafta içi aşıların gelmeye devam edeceğini söyleyen Pilli, ‘Çarşamba ya da Perşembe günü aşıların geleceğine kesin gözüyle bakıyorum. Ama miktarı belli değil. İnanıyorum ki Türkiye üzerinden bize yüksek miktarda aşı gelecektir’ dedi. 

Ülkede, devam eden sokağa çıkma yasağı 15 Şubat tarihinde sona erecek. 


 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal