Kızıldeniz'de gerilim hattı: ABD ve İngiltere, Yemen’deki Hudeyde kentine hava saldırısında bulundu!

Kızıldeniz hattındaki gerilim hız kesmeden devam ediyor. Yemen'de bulunan ve İran destekli Husiler, ülkenin batısındaki Hudeyde kentine ABD ve İngiltere tarafından 2 hava saldırısının düzenlediğini duyurdu.

27.01.2024-12:18 - (Son Güncelleme: 27.01.2024-17:28)

Husilere bağlı El-Mesira TV'de yer verilen habere göre ABD ve İngiltere'nin Hudeyde kentinin Ras İsa bölgesinde 2 hava saldırısı düzenlediği açıkladı. Haberde saldırılara ilişkin detaylı bilgilere yer verilmedi.

Konuya İlişkin Washington’dan bilgi gelmedi!

AA’dan edinilen bilgiye göre, saldırıda hedef alınan bölgede Hudeyde kentinin en önemli üç limanından biri olan Ras İsa Limanı da yer alıyor. Bu hava saldırısına ilişkin Washington veya Londra'dan konuyla alakalı açıklama yapılmadı. Geçtiğimiz günlerde ise ABD bu sabah, Kızıldeniz'de Yemen'deki İran destekli Husilere ait gemisavar füzesini vurduğunu açıklamıştı.

Kızıldeniz'deki durum nasıl başlamıştı?

İran'ın desteklediği Yemen'deki şii Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, hatta bazılarına ise dron ve füzelerle saldırılara başladı. Bu saldırı sonrası gelen açıklamaya göre ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu. Husilerin bu eylemlerinden sonra çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD gemilerine kamikaze dronlarla hedef alındı!

ABD ve İngiltere Yemen arasında Kızıldeniz gerilimi

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu belirtmişti. Kızıldeniz'de 31 Aralık 2023'te İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı. Husiler, 10 Ocak'ta da İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu.

Ticaret şu an süveyş kanalı üzerinden yapılıyor!

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının talep edildiği kararı kabul etti. Şu an küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal