Kızamık vakaları yeniden arttı: 2 çocuk hayatını kaybetti

Yaz aylarına girilirken kızamık vakalarında yeniden artış gözlemlendi. İstanbul’da yoğunluğu artan hastalık sebebiyle 2 çocuğun hayatını kaybettiği belirtilirken uzmalardan kızamık ile ilgili uyarılar üst üste geldi.

16.06.2023-11:21 - (Son Güncelleme: 16.06.2023-17:22) Kızamık vakaları yeniden arttı: 2 çocuk hayatını kaybetti

20 yıldır Türkiye’de yaygın olarak görülen kızamık hastalığının, aşıların küçük yaşta yapılmamasından veya geciktirilmesinden kaynaklı olarak ortaya çıktığı biliniyor. Özellikle çocukları ciddi şekilde etkileyen hastalık sebebiyle İstanbul’da 2 çocuğun hayatını kaybettiği bildirildi. Yıllar içinde yok olmaya yüz tutmuş olan kızamık hastalığı, çocukluk aşılarını reddedenlerin sayılarının artmasıyla aynı oranda yeniden yayılmaya başladı. Bu nedenle uzmanlar, vakaların artmasının sebebini, çocukluk dönemi aşılarının yaptırılmaması olarak açıkladı.

2 çocuk hayatını kaybetti

Nisan 2022 - Mart 2023 arasında Türkiye, 457 kızamık vakası ile Avrupa'da 3. sırada yer aldı. Vakaların 343'ünün ise 2023'ün ilk 2 ayında görüldü.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, dikkat çeken açıklamarda bulundu.

Cerrahpaşa Çocuk Kliniği'ne 4.5 ayda 22 kızamık vakası geldiğini dile getiren Çokuğraş, vakaların 11 tanesinin aşısız, 11 tanesinin aşılı olduğunu belirtti. Çokuğraş, "Bu 22 vakanın 3 tanesi yabancı uyruklu ama çoğunluğu Türk. Bir kere aşısızlar ciddi risk altında. Ama aşılı olmak da her zaman çok yeterli değil. Koruyuculuğu yüzde 96-98 gibi. Yani 100 çocuğa aşı yaparsanız bunlardan 3-4 tanesi korunamıyor." dedi.

Kızamık

Çok ciddi bir artış var

Bir kızamık salgınıyla karşı karşıya olduğumuzu belirten Çokuğraş "Kızamıkta çok ciddi bir artış var. Çünkü kızamık yakın zamanlara kadar neredeyse sıfırlanmış bir hastalık gibiydi. Bunun için bir salgın diyebiliriz" diye konuştu.

Salgının en önemli nedeni aşı karşıtlığı

Kızamık salgınının en önemli nedeninin aşı karşıtlığı olduğunu belirten Çokuğraş, şöyle devam etti:

"Pandemiden sonra özellikle aşı karşıtlığında bir artış söz konusu. Öte taraftan yurt dışından çok sayıda kontrolsüz insan ülkemize girdi. Ne yapıp edip çocuklarımızı yüzde 100 ya da ona yakın bir oranda aşılamamız gerekiyor."

Pek çok ülkede aşısını yaptırmayan çocukların toplum içerisinde ya da kamusal alanlarda kabul edilmediklerini söyleyen Çokuğraş, "Bizim ülkemiz için bence birtakım yasal düzenlemeler gerekli. Çünkü o çocuk sadece anne babanın çocuğu değil, toplumun çocuğu her şeyden önce." ifadelerini kullandı.

Kızamık nedir, neden bulaşır?

Ağız, burun ve boğaza yerleşerek beliren kızamık virüsü, paramyxoviridae familyasına ait bir hastalıktır. Çocukluk çağı hastalığı olan kızamık, ateş ve döküntüye sebep olur. Oldukça bulaşıcı olduğu bilinen bu hastalık, kontrol altına alınmadığı takdirde salgına dönüşebilir. Ayrıca kızamık hastalığı, bireyin yaşamını da ciddi oranda tehlikeye atabilir. 

Çocukluk aşılarının önemine dikkat çeken Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Cezmi Çokuğraş, görülen kızamık vakaları hakkında şu şekilde açıklama yapmıştı: 

"Kızamık uzun yıllardır bizim ülkemizde bastırılmış bir hastalıktı. Bazı hastanelerde kızamık vakaları oldukça artmış durumda. Artmasının temel nedeni toplumdaki aşısız çocuk sayındaki artış. Kızamık çok bulaşıcı bir hastalık. Bize eski hocalar, 'Anahtar deliğinden bile bulaşır' derlerdi. 30 yıldır doktorum bana inanmıyorlar ama komşunun söylediği bir şeye inanıyorlar ve bunları da sosyal medyadan paylaşıyorlar. Böyle kalıcı etkiler, ağır nörolojik sorunlar çocukluk çağı aşılarıyla olacak şeyler değildir. Çocuğu ayına, yaşına göre aşılatın." 

Kızamık tedavisi nasıl yapılır?

Başka hastalıklara yol açmayan kızamık için uzmanlar tedaviye gerek duymayabilir. Ancak bu süreçte yatak istirahati; sulu yumuşak gıdaların tüketilmesi oldukça önemlidir. Özellikle yeterli sıvı alınmalıdır. Kızamık, viral bir enfeksiyon olduğu için ikincil bakteriyel enfeksiyonlar olmadığı takdirde; antibiyotik önerilmez. 

Kızamık kaç günde geçer?

Kızamık döküntüsü ve ateşi ortalama 4-5 gün sürer. Bununla beraber kuru öksürük bir hafta ile 10 gün kadar devam edebilir. Beş günden uzun süren ateş durumunda kızamığa bağlı gelişebilen komplikasyonlara karşı önlem alınmalıdır. Bunlar içinde en sık olarak orta kulak iltihabı ve zatürre en sık olanlarıdır. (Kaynak: Yasemin)

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal